Un raport recent arată că, fără reforme ambiţioase în domeniile politic, economic şi militar, Europa riscă să fie marginalizată de lumea asiatică.
Raportul privind viitorul Europei, întocmit de un grup coordonat de fostul premier spaniol Felipe Gonzales la cererea ţărilor UE, arată că următorii ani vor fi decisivi pentru viitorul Europei.
"Anul 2010 poate marca fie începutul unei noi faze pentru UE, iar în următorii 50 de ani Europa s-ar putea afirma ca actor mondial, fie Uniunea şi statele membre riscă să intre în marginalizare şi să devină o peninsulă occidentală tot mai neglijabilă a continentului asiatic", se menţionează în documentul analizat de AFP. Învingători sau învinşi Documentul a fost dat publicităţii exact în anul în care Europa sărbătoreşte 60 de ani de la declaraţia lui Robert Schuman, care punea bazele Uniunii Europene. El arată că actuala situaţie economică actuală (criza, globalizarea sunt doi dintre factori) naşte deopotrivă învingători şi învinşi, iar dacă un grup de state nu ia hotărârile necesare la momentul potrivit, atunci va îngroşa rândurile învinşilor.
În timp ce China se dezvoltă necontrolat, Japonia îşi menţine statul de mare putere, iar state ca Singapore, Coreea de Sud, Malaezia, Thailanda şi Indonezia sunt tot pe drumul cel bun. În schimb, zona euro trece printr-o criză, iar singura cale de a ieşi din ea este, arată raportul, o "mai bună coordonare a politicilor economice" şi o colaborare strânsp în elaborarea politicilor bugetare naţionale. Care credeţi că sunt motivele care au dus la această situaţie de avarie a Europei? Cum poate rezista Europa în faţa puterii asiatice?