Europa în fața unei decizii istorice. Ursula von der Leyen a anunțat ce se întâmplă cu Ucraina

Europa în fața unei decizii istorice. Ursula von der Leyen a anunțat ce se întâmplă cu Ucraina Sursa foto: UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Comisia Europeană urmează să anunțe care este decizia sa cu privire la statutul de țară candidată la aderarea la UE al Ucrainei. Ulterior, statele membre vor lua o decizie finală, care este considerată a fi una istorică.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla la summitul din 23-24 iunie în faţa unei decizii istorice cu privire la eventuala candidatură a Ucrainei în vederea aderării Uniunea Europeană, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect. Provocarea va fi aceea de a ieşi din summitul UE din 23 şi 24 iunie cu o poziţie unificată ce reflectă amploarea acestei decizii istorice. Ucraina a realizat multe în ultimii ani, dar rămân multe lucruri de făcut. Recomandarea noastră va reflecta cu grijă acest aspect“, le-a declarat Ursula Von der Leyen jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere după o vizită efectuată la Kiev, potrivit sursei citate.

Decizie crucială

Comisia Europeană va anunța, la finalul săptămânii viitoare, care este decizia sa cu privire la obținerea statulului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei. Urmează apoi consultatea statelor membre care va avea loc la summitul din 23-24 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu câteva zile, ministrul ucrainean al dezvoltării regionale, Oleksii Cernişov, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles de la finalul acestei luni, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens.

Zelenski speră într-un răspuns favorabil

Acordarea statutului de ţară candidată la aderare nu e deloc o aderare în sine, ci punctul de plecare al unui proces de negociere destinat să dureze mai mulţi ani pentru ca ţara candidată să reuşească să demonstreze că respectă valorile fundamentale ale democraţiei, că este suficient de solidă economic pentru a intra pe piaţa unică europeană şi că şi-a aliniat legislaţia la cea a Uniunii.

La rândul său, şeful statului ucrainean a spus că un răspuns afirmativ din partea Uniunii Europene la cererea de aderare formulată de țara sa ar fi un moment istoric pentru Europa.