EUROPA: CU TOATĂ VITEZA SPRE O REVOLUȚIE ROȘIE

Sursa: EVZ

Criza energetică europeană este pe cale să treacă de la foarte rău la inimaginabil de rău. În timp ce toți ochii sunt ațintiți asupra Ucrainei și Rusiei, problemele energetice ale Europei sunt în mare parte create de ea însăși și nu din cauza vreunor forțe externe.

Europa și-a proiectat propriul viitor, renunțând la diversitatea combustibililor gestionabili până de curând, prin închiderea unor centrale nucleare și pe cărbune, care aveau o funcționalitate ridicată. Procedând astfel, și-a mărit dependența față de o piață nesigură și volatilă a gazelor naturale dominată de Rusia. Europa este, de fapt, mai dependentă de gazul rusesc, astăzi, decât era când Rusia a anexat Crimeea, în 2014.

Meghan O'Sullivan, directorul Proiectului Geopolitica Energiei al Universității Harvard, declara pentru The Wall Street Journal că: „Pentru un viitor previzibil, Europa va rămâne dependentă – și posibil mai dependentă ca niciodată – de gazul rusesc”.

Prin inițiativele noilor politici climatice, Europa nu ar fi putut alege o cale mai proastă către un viitor energetic ideal, pentru care, acum, consumatorii plătesc un preț îngrozitor. În al 4-lea trimestru al anului 2021, Agenția Internațională pentru Energie raporta că prețurile medii ale energiei electrice europene au fost de peste patru ori mai mari decât media dintre 2015-2020. Gospodăriile vor plăti anul acesta, în medie, cu 54% mai mult pentru energie decât în ​​urmă cu doi ani. Acestea erau, însă, prețurile înainte de manevrele militare ale Rusiei la granița de est a Ucrainei și înainte ca piața europeană de gaze să fie răsturnată complet.

În Marea Britanie, prețurile mari ale energiei sunt pe cale să împingă, suplimentar, aproximativ 2 milioane de gospodării în sărăcie, ducând totalul la 6 milioane, cel mai înalt nivel de sărăcie din ultimii 25 de ani. Ceea ce se întâmplă în Marea Britanie se întâmplă, din păcate, pe tot continentul și naște o mișcare socială care realizează că lucrurile nu ar fi trebuit să arate așa.

Obsesia Europei pentru energiile regenerabile și pentru gazele naturale a deschis calea pentru pierderea unor capabilități energetice pe cărbune și capacități nucleare. În martie 2021, mai mult de jumătate din capacitatea energetică pe cărbune a Europei fusese închisă sau era programată să se închidă până în 2030. În Marea Britanie, generarea de energie din cărbune satisfăcea, în urmă cu un deceniu, 40% din cererea de energie – iar astăzi numai câteva centrale pe cărbune mai există în sistem.

Eliminarea treptată a energiei nucleare, în special în Germania, continuă, în ciuda faptului că facturile pentru energie cresc și consumatorii se îneacă sub creșterea prețurilor. Germania și-a închis, în 2021, jumătate din capacitatea de producție de energie nucleară, ultimele trei centrale fiind programate să se închidă anul acesta.Europa a rămas blocată în prețurile exorbitante pentru gazul natural, iar investițiile masive care trebuiau să fie făcute în energia regenerabilă au părăsit Uniunea Europeană într-un ciclu continuu, normal și natural de creștere-descreștere al economiei de piață pe baza modelelor climatice.

În ciuda eforturilor continue de a respinge energia obținută din cărbune, acest element joacă un rol esențial în gestionarea crizei. După cum prezenta și agenția Bloomberg, „Cărbunele va juca un rol vital în menținerea luminilor aprinse în Europa, în această iarnă.”În Germania, cărbunele și-a arătat importanța în noiembrie și decembrie 2021, producția de energie crescând cu 16% față de 2020; în Spania, o centrală pe cărbune, închisă în urmă cu trei ani, a fost redeschisă tocmai pentru a reduce consumul de gaz.Politica energetică a Europei este un eșec, o abordare greșită, grăbită și iresponsabilă a tranziției energetice și un studiu de caz asupra pericolului datorat renunțării la diversitatea combustibililor.Dependență excesivă de gazul rusesc a ajuns din urmă Europa sub forma unei crize energetice autoprovocate. Acum, toți se bazează pe Vladimir Putin pentru a-i salva pe timpul iernii.

Energia eoliană, atât de promovată, fiind fruntea tranzițiilor energetice europene, a avut un an îngrozitor de “nevânt”, forțând pe toată lumea să caute o variantă de aprovizionare cu gaz, ceea ce nu a fost ușor (sau ieftin), deoarece aprovizionarea pe plan global este redusă. Așa că au avut nevoie de Rusia pentru a-i salva, iar Putin a pus imediat în practică cuvintele lui Winston Churchill: „Nu lăsa niciodată o criză bună să se irosească”.Înarmat cu acest capital, Moscova nu a pierdut timpul țintind cel mai dorit premiu: Ucraina.

Vladimir Putin a așteptat, cu răbdare, oportunitatea pentru a continua ceea ce începuse cu Crimeea, în 2014. Criza energetică a Europei a fost această oportunitate. Deoarece, în esență, Rusia are puterea de a stinge lumina, în această iarnă, pentru mulți europeni, Putin știind că Europa se va gândi de două ori dacă se va implica în mod real pentru a ajuta Ucraina.Politicieni dogmatici arată, în mod vizibil, că vor sacrifica securitatea energetică a Europei pentru ideile lor de politici climatice, aparent netulburați de transferul acestei securități către regimurile comuniste și autoritare din China și Rusia.Ca rezultat, Europa ar putea avea o Revoluție Roșie înainte de a o vedea vreodată pe cea Verde.