Cancelarul german se vede în aceste zile cu reprezentanții pieței imobiliare. Asta pentru că oamenii sunt disperați că nu pot cumpăra locuințe la prețuri accesibile.
Europa, aproape de o criză imobiliară. Germania încearcă să rezolve criza lipsei de locuințe. Cancelarul Olaf Scholz, s-a văzut cu reprezentanții din industrie și a propus 14 măsuri pentru ca situația să se remedieze.
Criză imobiliară în Germania
Printre ele se numără stimulente financiare, sprijin pentru familiile care vor să își construiască o locuință. În acest sens limita care era de 60.000 de euro ajutor, s-a mărit la 90.000 de euro.
Doar că lucrurile par mult mai complicate de atât. Dobânzile la bănci au crescut colosal, iar materialele de construcții s-au scumpit și ele. Drept urmare nici constructorii nu mai pot investi. Astfel că dacă anul acesta trebuiau construite 400.000 de locuințe, specialiștii spun că nu va fi posibil.
Maxim 250.000 de mii de locuințe vor fi date în uz până la sfârșitul anului. Și ca tacâmul să fie complet s-a înregistrat și cea mai mare scădere de preț din anii 2000 încoace. Mai exact prețul unei locuințe s-a ieftinit cu 9.9%. Ba chiar în anumite orașe prețul a scăzut chiar și cu 12.6%. Explicația specialiștilor este aceea că dobânzile mici practicate în ultimul deceniu au dus la acest picaj.
Nici Franța nu stă pe roze la capitolul locuințe
Rețeaua principală de agenții imobiliare a raportat că vânzarea de apartamente a scăzut brusc anul acesta. S-a înregistrat o scădere fără precedent de 14,1% de la jumătatea anului trecut până acum. Motivul are legătură tot cu împrumuturile.
Au crescut atât de mult dobânzile din cauza războiului din Ucraina, că nimeni nu își mai permite să ia credit. Acest lucru a dus de asemenea și la insolvența multor dintre francezi. Nu mai puțin de 18.4% gospodării și-au declarat insolvența, potrivit sursei citate.
Iar dacă prețurile la apartamente au scăzut timid, prețurile la case sunt în continuare mari. Ba chiar s-a înregistrat și o creștere cu 0.9%. Experții spun că se așteaptă la o ieftinire a imobiliarelor, cu toate acestea până acum, piața pare înghețată