Europa a ajuns la mâna lui Putin. Planul ”Țarului” de la Kremlin funcționează de minune

Sursa: Arhiva EVZ

Un înalt oficial rus a anunțat recent că Rusia ar putea relua exportul de gaze naturale, dar doar după ce capacitățile naționale de stocare vor fi umplute.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că reluarea exporturilor de gaze naturale către Europa ar duce la o scădere a prețurilor. Oficialul rus nu a precizat cât de curând sau ce cantităţi pot fi livrate pe piaţa europeană, dar Guvernul rus a informat că intenţionează să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare până la finalul acestei luni.

Jurnaliștiil l-au întrebat pe Novak dacă Rusia va relua furnizarea de gaze naturale pentru Europa, iar răspunsul acestuia a fost unul categoric.

"Dacă vor exista astfel de oportunităţi, da, desigur".

Începând cu luna ianuarie 2021, preţurile europene la gaze naturale au crescut cu peste 300%. Motivele sunt mai multe și sunt legate de nivelului redus al stocurilor sau a cererii ridicate din Asia.

Majorarea prețurior la gazele naturale a creat o reacție în lanț, și asta pentru că prețurilor de producție la energie electrică au crescut consistent. Acestea au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului. Asta va aduce la majorarea semnificativă a a facturilor la încălzire.

Care este planul lui Putin

Există voci care susțin că Rusia a redus intenționat volumul de gaze naturale exportate în Europa. Jocul lui Putin pare unul simplu și este legat de presiunile politice pe care le poate pune asupra liderilor europeni dar și aprobarea pentru gazoductul Nord Stream 2.

Rusia a dezminţit aceste acuzaţii şi a dat asigurări că îşi îndeplineşte angajamentele contractuale, ceea ce marii consumatori europeni au confirmat.

Gazprom a fost acuzat de criza gazelor

Gigantul rus Gazprom a fost acuzat că nu face suficient de mult pentru a-și spori livrările de gaze naturale către Europa, unde prețurile la gaze au crescut vertiginos. citește mai mult

Gazprom spune că își îndeplinește integral obligațiile contractuale privind livrările de gaze către clienții săi.

Prețurile de referință ale gazelor naturale în Europa au crescut cu peste 250% în acest an, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie și la un efect de impact asupra industriilor care depind de gaz pentru producția lor, cum ar fi fabricile de îngrășăminte. citiți mai departe

Novak a declarat că este vital ca industria energetică globală să își reducă impactul asupra climei, dar a adăugat că este important să nu se restricționeze accesul la sursele de energie.

"Problemele legate de climă nu ar trebui să fie folosite ca argumente în timpul competiției pentru piețele energetice", a spus el.