Euro nu scade sub pragul de 4 lei anul viitor

Estimările economiştilor arată o stabilitate a cursului valutar leu/euro în 2011, în intervalul 4,1-4,3 lei.

Cei care sperau într-o întărire puternică a leului anul viitor vor fi nevoiţi să aştepte până în 2012. Conform estimărilor analiştilor, în 2011 cursul valutar leu/euro va avea o evoluţie stabilă, o scădere sub 4 lei/euro fiind posibilă abia din 2012.

Bancherii de la BCR afirmă că, anul acesta, cursul mediu va fi de 4,21 sau 4,22 lei/euro, în condiţiile în care media pe anul trecut a fost de 4,23 lei/euro. "Euro s-a menţinut în intervalul 4,1-4,3 lei pe acest an, şi dacă ne uităm la elementele care l-au menţinut aşa, vom vedea că tot acestea îl vor ajuta şi anul viitor", a declarat Lucian Anghel, economistul- şef al BCR.

Potrivit lui, nivelul este unul foarte bun pentru că susţine exporturile, unul din sectoarele care au influenţat pozitiv economia românească. Însă stabilitatea cursului depinde în mare măsură de viitorul acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Euro ar putea ajunge chiar şi sub 4,2 lei în 2011

În analiza realizată de BCR se arată că evoluţia leului în raport cu euro va fi determinată, în primul rând, de modul concret de implementare a reformelor publice în România şi mai ales de percepţia investitorilor cu privire la acestea. "Îndeplinirea ţintelor agreate cu FMI şi UE, încheierea unui nou acord cu Fondul, precum şi un mediu relativ favorabil vor asigura stabilitatea leului în coridorul 4,1-4,3. Totodată, media cursului de schimb faţă de euro ar putea fi sub 4,2", se arată în raport.

Estimările Comisiei Naţiona le de Prognoză (CNP) arată că euro va avea anul viitor o valoare medie de 4,21 lei, în timp ce pe 2012 acesta va ajunge undeva la 4,18 lei. Recent, reprezentanţii Deutsche Bank au estimat euro la o valoare de 4,4 lei, mult peste media din 2010.

Credite mai ieftine

După ce, jumătate de an, BNR a menţinut dobânda de politică monetară la un nivel de 6,25%, aceasta ar putea cunoaşte o "reducere de mică amplitudine", după cum spun economiştii BCR, de 0,5 puncte procentuale, până la 5,75%.

Conform BCR, banca centrală ar putea relua ciclul de relaxare a politicii monetare în 2011 dacă presiunile inflaţioniste se reduc. Din acest punct de vedere, oficialii BNR au transmis în nenumărate rânduri că este nevoie ca procesul de creditare să fie reluat. Acesta va cunoaşte în 2011 o creştere de o singură cifră, şi nu cu acelaşi avânt ca acum doi-trei ani. Legat de rezervele minime obligatorii (RMO), "acestea vor scădea cu 5 puncte procentuale, în principal cele la valută", mai spune Lucian Anghel.

ESTIMĂRI PESIMISTE

Ieşirea din recesiune va fi anevoioasă

Economiştii de la BCR cred că anul viitor economia românească va înregistra o creştere de 1,2%, însă drumul va fi lung şi greu.

"Ieşirea din recesiune va fi anevoioasă şi presărată cu măsuri nepopulare pe care guvernul va trebui să le implementeze pentru ca România să poate atinge ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB".

Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, când va creşte numărul de salariaţi în sectorul privat atunci se va putea vorbi de ieşirea din recesiune. Totuşi, şomajul va scădea în 2011, conform analizei BCR.