Moneda europeană continuă să scadă comparativ cu dolarul. Analiștii se tem de o puternică criză a energiei în Europa în condițiile în care Rusia ar opri total fluxurile de gaze.
Euro a înregistrat luni o scădere uriașă comparativ cu dolarul american, după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de mentenanță, transmite Reuters.
Prăbușirea euro vine în condițiile în care există temerea că Moscova ar închide permanent fluxul de gaze către Europa, fapt care ar duce la o recesiune pe continent. Totul după ce gazele s-au scumpit deja cu 17%.
Euro în cădere liberă
Moneda unică a scăzut cu 0,8%, la 1,0105 dolari, datorită câștigurilor ample ale dolarului, în condițiile în care aversiunea față de risc a cuprins investitorii.
Euro a căzut și vineri până în pragul parității, la 1,0072 dolari, după publicarea unei cifre mai mari decât se preconiza pentru luna iunie în Statele Unite.
Și în România trendul este similar. Euro scade, iar dolarul crește. BNR a cotat astăzi un euro la 4.9430 lei, în scădere cu 0.02% față de raportarea precedentă. Dolarul a ajuns la 4.8926 lei, o creștere de 0.14 %, față de raportarea precedentă.
„Ceea ce este interesant este că inversăm reculul de vineri. Pare probabil că vom testa paritatea - vin două raportări importante din SUA și acestea ar putea fi un alt catalizator", a declarat Kenneth Broux, strategul valutar al Societe Generale, referindu-se la datele privind inflația și vânzările cu amănuntul, potrivit hotnews.ro.
Cel mai sumbru scenariu
Kenneth Broux a mai declarat că euro ar putea să se redreseze doar după ce perspectivele economice europene se vor îmbunătăți și dacă se vor reduce posibilitățile de creștere agresivă a ratelor de dobândă în SUA.
Analiștii de la ING spun însă că, în cel mai rău scenariu pentru euro, acesta ar putea ajunge în iulie spre valoarea de 0,95 dolari. Ar fi pentru prima dată când moneda unică europeană ar fi cotată sub dolarul american. Acest scenariu sumbru este însă plauzibil în condițiile în care criza energetică din Europa nu se va rezolva prea curând.
În ce privește dolarul, acesta a urcat luni la un maxim al ultimilor 24 de ani față de yen, după ce rezultatele bune obținute de coaliția conservatoare aflată la guvernare în Japonia în urma alegerilor nu au indicat nicio schimbare a politicilor monetare relaxate.
Experții spun că dolarul ar putea crește și mai mult, dacă Rezerva Federală a SYA va crește dobânda pentru a ține sub control inflația care a ajuns la 8,8%, cel mai mare nivel în ultimii 40 de ani.