Banca Centrală Europeană (BCE) a confirmat colaborarea cu Comisia Europeană la implementarea tehnică a monedei digitale euro.
Euro digital pare aproape. BCE a încheiat deja un audit pentru a examina avantajele unei monede digitale pentru Zona Euro.
Christine Lagarde (foto) urmează să prezinte astăzi, 21 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă detalii suplimentare privind e-euro.
Până acum, discuțiile s-au concentrat asupra aspectelor economice, scrie Express.
Într-un comunicat dat publicității săptămâna aceasta, BCE a afirmat:
„Ținând cont de digitalizare, de schimbările rapide ale peisajului plăților și a apariției activelor criptografice, BCE examinează posibilitatea de a emite un euro digital, ca un supliment al monedei lichide și al soluțiilor de plată oferite de sectorul privat.”
Lagarde a declarat că euro digital va deveni realitate în termen de cinci ani.
Burkhard Halz, membru în conducerea Bundesbank, afirma recent:
„Împărtășesc evaluarea președintei BCE Lagarde că perioada de cinci ani este una realistă pentru a avea un euro digital.”
Similaritatea dintre planul UE și cel al Chinei comuniste stârnește îngrijorare.
Regimul chinez consideră că moneda sa digitală, cunoscută anterior ca DCEP (Digital Currency Electronic Payments) îi va permite să mențină controlul asupra sistemului financiar național, scria South China Morning Post la începutul lunii.
Profesorul Steve Tsang, director al China Institute, la School of Oriental and African Studies din Londra, a declarat pentru Express:
„Dacă moneda electronică își ia avânt, va permite partidului-stat chinez să obțină controlul total asupra mișcărilor de bani. Mai ales dacă moneda electronică înlocuiește moneda forte.”
„Va fi mult mai dificil pentru corupți să-și ascundă câștigurile dobândite oneros. Dar și pentru oamenii obișnuiți să-și transfere bani afară, ocolind controlul guvernului.
„Partidul Comunist vizează creșterea controlului. Indiferent că este un control politic sau financiar, el va înăspri strânsoarea regimului.”
Legăturile economice dintre UE și China au devenit mai strânse de la sfârșitul anului trecut. Pe 31 decembrie, a fost semnat acordul privind investițiile dintre cele două părți. Un acord pe care mulți îl văd pasul decisiv al cuceririi Europei de către China.