Editura Evenimentul si Capital

Eugen Barbu şi-a îngropat Groapa de dragul colaborării cu Securitatea. Mari scriitori mici de caracter.

Eugen și Magda Barbu la Murfatlar, 1962
Autor: | | 3 Comentarii | 7811 Vizualizari

Istoria literaturii române este plină de oameni care au scris cărţi mari, dar din punct de vedere uman au fost mici, foarte mici. Totuşi, câteodată este bine să nu judecăm laolaltă omul cu opera. Sunt câteva cazuri, din istoria recentă, care merită studiate. Este şi cel al lui Eugen Barbu, care a murit acum 25 de ani, pe 7 septembrie 1993.

A fost laureat al Premiului Herder şi unul dintre cei mai răsfăţaţi scriitori ai regimului comunist, dar mai ales al braţului lui înarmat, Securitatea. A scris scenariul pentru seria filmelor cu haiducii lui Şaptecai şi cea a filmelor cu Mărgelatu, în care soţia sa, actriţa Marga Barbu, era distribuită obligatoriu într-unul din rolurile principale. Eugen Barbu a devenit celebru după ce, în 1957, a publicat romanul „Groapa”, inspirat din copilăria sa petrecută într-o mahala a Bucureştiului. Înainte debutase cu volumul de nuvele „Munca de jos”, în 1955.

La începuturi dădea impresia „de adevărat”

Criticul literar Virgil Ardeleanu scria, în 1963. „Nu credem că greşim dacă afirmăm că interesul enorm cu care se efectuează lectura se datorează puternicei impresii de trăit, de adevărat. Arareori am întâlnit în noua noastră literatură pagini care să realizeze cu mai multă forţă iluzia vieţii”. „Vanitas vanitatum et omnia vanitas pare a fi inscripţia cea mai potrivită pe frontispiciul suferindei lumi, de un sângeriu crepuscular, a romanului lui Eugen Barbu.

Pentru că în Princepele totul sugerează deşertăciunea, printr-o tulburătoare punere în ecuaţie a vânzolelii pământeşti cu Absolutul indiferent şi rece, ale cărui legi sunt de nepătruns. Traseul aproape epopeic al Princepelui este exemplar, biografia sa fiind curată metaforă. El se pregăteşte îndelung, cu umilinţă şi răbdare, pentru învestitură, dar ajuns acolo unde năzuia — pe tronul Ţării Româneşti — are conştiinţa acută a zădărniciei eforturilor sale. Este singur, cu totul singur, într-o ţară unde totul îi e străin şi ostil, îl refuză şi i se împotriveşte în tăcere, pe ascuns’’, scria criticul Mircea Iorgulescu despre romanul „Princepele” al lui Barbu.

Ion Simuţ, despre plagiatul din „Incognito”

Profesorul universitar şi criticul literar Ion Simuţ scria în România literară, nr 33 din 2007: „Nu-l pot reciti pe Eugen Barbu decât cu scepticism din start, ceea ce poate însemna că nu-l pot reciti fără anumite prejudecăţi. Nu trebuie să le spun pe toate cele legate de autor. E de ajuns plagiatul din Incognito, care e o culpă profesională gravă pentru orice scriitor. Cum să-l mai creditezi? Cum să mai speri că o nouă lectură ar putea să fie premisa unei reevaluări estetice (strict estetice!) pozitive?

Poţi ignora speţa morală a cazului? N-aş fi vrut să merg mai departe cu rechizitoriul biografic, pentru că sunt cunoscute culpele ce decurg din oportunismul ideologic al lui Eugen Barbu şi din serviciile făcute nu doar regimului comunist, în general, sprijinindu-l ca opţiune exclusivistă, ci direct Securităţii în revista „Săptămîna”. A reuşit să divizeze breasla, constituind polul naţional-comuniştilor, inspirat direct de politica lui Ceauşescu”.

Paler: A creat un soi de război civil în cultură

Octavian Paler era şi el dezamăgit de caracterul lui Barbu: „Mărturisesc, îmi pare rău că un scriitor de talia lui Eugen Barbu, care a dat cărţi precum Groapa sau Principele, s-a lăsat târât de resentimente şi de frustrări, asumându-şi un rol trist, chiar odios uneori, de vârf de lance împotriva scriitorilor socotiţi de „Săptămîna” agenţi ai Europei libere. Poate şi datorită lui s-au format în cultură în acei ani două tabere. Una a celor care încercau să se apere de presiunile regimului, delimitând „esteticul” de „ideologie”, alta a celor care se străduiau să convingă autorităţile că erau prea îngăduitoare cu noi. A fost un soi de război civil în cultură, ani în şir, în care noi eram „alibi”, cam dezorganizaţi şi pasivi, în luptă cu „roşii”, mult mai bine organizaţi în jurul Săptămânii şi Luceafărului”.

Fapte demne de dispreţ

Bombă la Miami! Naomi Osaka, eliminată în turul 3! Cum poate ajunge Simona Halep lider mondial

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI