Cristi Chivu s-a mirat de incredibilul traseu pe care l-a parcurs: de pe patul de spital la bucuria declanşată de adjudecarea celui mai important trofeu la nivelul echipelor de club.
Inter Milano este noua campioană a Europei la fotbal, după ce a învins-o, sâmbătă seară, la Madrid, pe Bayern Munchen, cu scorul de 2-0, în finala Ligii Campionilor (goluri marcate de Diego Milito - minutele 35 şi 70).
Cristi Chivu a devenit primul fotbalist român care a jucat în finală şi a ridicat deasupra capului cel mai râvnit trofeu european la nivelul echipelor de club, după ce competiţia a fost rebrenduită. După 19 ani de aşteptare Chivu a făcut pasul de la agonie la extaz în doar 186 de zile.
Pe 6 ianuarie, căpitanul naţionalei a suferit o accidentare groaznică la cap, despre care s-a spus că i-ar fi putut pune în pericol nu doar cariera, ci chiar viaţa. Jucătorul român şi-a revenit incredibil şi, în mai puţin de jumătate de an, s-a bucurat de succesul final în Ligă.
„Eu nu ştiam dacă voi mai juca fotbal, iar acum am luat Liga. E o bucurie fantastică, pentru mine şi pentru cei care mi-au fost alături. Nu e uşor să câştigi, chiar dacă totul pare aşa. E fructul unei munci făcute pe toată durata anului. Am demonstrat că am avut caracter atunci când au fost probleme. Am înţeles că învingem doar dacă suntem o echipă. Ne doream această cupă. Am înţeles şi ce ne lipsea ca s-o câştigăm: un pic de noroc”, a spus Cristi Chivu, după finala de la Madrid.
Românul a jucat fundaş stânga şi a părut veriga slabă din apărarea supraaglomerată a italienilor. Cele mai periculoase faze ale nemţilor au fost create de „aripa” olandeză Arjen Robben, care l-a depăşit de câteva ori fără prea mari probleme pe român.
Reşiţeanul a primit şi un cartonaş galben în prima repriză, fiind primul jucător schimbat de antrenorul Jose Mourinho, în minutul 68, când i-a lăsat locul sârbului Dejan Stankovici. Tehnicianul portughez a făcut mutarea fiindcă s-a temut că românul ar fi putut fi eliminat. Chiar dacă evoluţia sa de sâmbătă nu a fost una convingătoare, reuşita lui Chivu este fantastică, mai ales că vine la 19 ani de când ne-am bucurat ultima oară pentru un succes similar. Ultimul român care a ridicat deasupra capului cel mai important trofeu la nivel de cluburi a fost Miodrag Belodedici, în 1991, cu Steaua Roşie Belgrad.
Sdrobiş: „Robben l-a ajutat să doarmă mai bine!”
Ioan Sdrobiş, antrenorul care l-a promovat pe Chivu la seniori la doar 16 ani, în prima echipă de la CSM Reşiţa, ne-a declarat: „Robben l-a învârtit cum a vrut! L-a ajutat să doarmă mai bine! Robben a stat numai acolo, fir-ar mama lui.” L-a «luat la mână» de câte ori a vrut. După ce l-a schimbat pe Chivu, olandezul s-a mutat şi pe partea cealaltă. Dar astea nu mai contează, ci rezultatul. Trebuie să ne mândrim cu Chivu, fiindcă altceva nu prea mai avem în fotbal. A făcut eforturi deosebite. Şi-a revenit după acea accidentare. Merită felicitări”.
„Nu e uşor să câştigi, chiar dacă aşa pare. Am demonstrat că avem caracter. Ne lipsea această cupă.“, CRISTI CHIVU, fotbalist la Inter Milano
BUCURIE REŢINUTĂ
„Sperăm să vină cu medalia la Reşiţa”
Cel mai important meci din cariera lui Cristi Chivu nu a reuşit să-i strângă laolaltă pe toţi foştii coechipieri de la CSM Reşiţa. „Nu ne-am strâns să vedem meciul împreună, dar sunt sigur că toţi ne-am bucurat la fel de mult. Era şi greu să ne adunăm să urmărim partida, pentru că mulţi s-au mutat din Reşiţa. Poate că ne vom revedea cât mai mulţi marţi, când e programată dezvelirea bustului lui nea Mircea Chivu (n.r. - tatăl lui Cristi). Atunci sperăm să vedem şi noi medalia”, ne-a declarat Leo Doană, fost coleg cu Chivu.
Ignorat de ani buni de Chivu, Sdrobiş nu i-a transmis vreun mesaj de felicitare fostului său elev: „Tatăl lui era un caracter adevărat. Cristi doar mimează caracterul lui Mircea. Mă bucur pentru el, dar nu-i dau niciun mesaj. Îi doresc să ajungă antrenor, iar jucătorii pe care- i va lansa să nu-i mai dea «Bună ziua», ca să vadă şi el cum este”.
ÎN URMĂ CU CINCI ANI
A criticat jocul „cu fundul în poartă”
Mourinho a tras la indigo strategia din „returul” semifinalei cu FC Barcelona şi a aplicat-o cu acelaşi succes contra celor de la Bayern. Un joc defensiv inestetic, dar, cel mai important, de o eficienţă maximă. Tactica a fost perpetuată peste ani de interişti. Helenio Herrera, antrenorul care a câştigat celelalte două Cupe ale Campionilor pentru Inter, este chiar cel care a inventat „catenaccio”, pe care Mourinho l-a reactualizat sâmbătă.
Românii s-au familiarizat cu acest stil contestabil (unii îl numesc antifotbal) la Cupa Mondială din 1994, când România s-a baricadat la fel de eficient în faţa unor echipe considerate mai tehnice, precum Columbia şi Argentina, mizând pe contraatacuri devastatoare.
Chiar Chivu a fost unul dintre marii adversari ai jocului defensiv, fără să ştie că, peste ani, aceeaşi tactică îi va aduce cel mai important trofeu din carieră.
În martie 2005, după 0-2 cu Olanda, în Giuleşti, în preliminariile pentru Mondiale, el a răbufnit: „Ce-a făcut Generaţia de Aur? A stat cu fundul în poartă şi l-a avut pe Hagi!”. Miodrag Belodedici, unul din apărătorii de bază din Ge neraţia de Aur, l-a taxat ieri pe Cristi: „Peste ani se va vorbi doar de rezultate. Stăteam cu fundul în poartă, dar mai şi legam câteva pase”.
REACŢII
„Meciul n-a fost foarte spectaculos. Chivu a avut un adversar foarte dificil, pe care singur nu-l putea opri.“, MIODRAG BELODEDICI, fost câştigător al trofeului
„Chivu a jucat bine. A făcut cât de cât un marcaj reuşit la Robben.“, LEO DOANĂ, fost coechipier cu Chivu la CSM Reşiţa
„Jose s-ar putea să vină zilele astea la Bucureşti, într-un raid de prietenie. Vom vedea dacă-l vrea pe Chivu la Real.“, IOAN BECALI, fost impresar
„A fost foarte fain, dar nu vreau să vorbesc mai multe.“, MARIANA CHIVU, mama internaţionalului român
„A fost o seară senzaţională. De Cristi nici nu m-am putut apropia, la ce haos era.“, MARIO KALMAR, prieten al lui Chivu