Etna s-a trezit! Vulcanul sicilian a erupt. Video în articol

Etna, cel mai activ vulcan din Europa, s-a trezit aruncând cu fluxuri de lavă de până la peste câteva sute de metri în aer, conform vulcanologilor. Două fisuri s-au deschis la baza craterului sud-estic la 3:00 ora locală. Cu toate acestea, aeroportul din Catania rămâne deschis deocamdată.

Eugenio Privitera, directorul Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Catania (INGV) a declarat: "Intrăm într-o nouă fază eruptivă a Etnei, care s-ar putea termina în curând deşi, ar putea să dureaze câteva luni".  "Fenomenele sunt toate limitate la vârful vulcanului și nu reprezintă o amenințare pentru locuințe și oameni, dar fluxul de turiști în regiune trebuie controlat pentru siguranța lor".  

Codul pentru aviație a fost evidențiat la ora 10:21 ora locală începând de ieri. Cenușa vulcanică era prezentă la 3 kilometri deasupra nivelului mării.

Vulcanologul Boris Behncke a declarat pentru site-ul de informații geologice Watchers faptul că Etna a izbucnit din nou dar nu înseamnă neapărat că vor avea loc noi cutremure ca cel pe care l-a experimentat regiunea în decembrie.  El a adăugat: "Cele mai multe erupții pe flancul Muntelui Etna sunt precedate de o activitate seismică modestă, dar de data aceasta nu s-au manifestat".  "În unele cazuri, cutremurele continuă chiar și după declanșarea erupției (ca în 2002 și decembrie 2018)".

Muntele Etna, care se ridică la aproape 3352 de metri deasupra mării şi este situat pe coasta de est a Siciliei, între orașele Messina și Catania.  O erupție între 1991 și 1993 a amenințat orașul Zafferana cu un flux de lavă. Cu toate acestea, eforturile reușite de deturnare a traseului lavei au dus la pierderea unei singure clădiri la câteva sute de metri distanță de oraș.  La 11 martie 1669, o erupție a vulcanului Etna a provocat 16 de kilometri de lavă.