Eterna dilemă despre islam: e compatibil cu o țară laică? Ce prevede legea lui Macron privind „separatismul islamist”

Eterna dilemă despre islam: e compatibil cu o țară laică? Ce prevede legea lui Macron privind „separatismul islamist”

Un proiect de lege naște controverse uriașe în Franța, chiar înainte de a fi publicat. Și fără ca măcar să menționeze problema pe care președintele Macron spune că ar urma să o abordeze: „separatismul islamist”, scrie Politico.

Îngrijorarea că extremiștii islamiști formează comunități și insuflă idei care le despart de valorile Republicii Franceze a reapărut in ultimele luni ca o problemă majoră în politica franceză. Mai ales și după cele trei atacuri comise de radicali musulmani în Franța, în doar o lună.

Așa au revenit dezbaterile publice despre firul francez al secularismului, cunoscut sub numele de laïcité, locul islamului și al libertăților individuale. Politico prezintă cinci lucruri care trebuie știute despre controversatul proiect de lege, pe care Adunarea Națională îl va dezbate în ianuarie.

Mai întâi, scrie Politico, nicăieri în textul legii nu apar cuvintele „islamism” sau „separatism”, deisgur, într-o aparentă încercare de a evita criticile că i-ar viza pe musulmani. Dar,referindu-se la această problemă, Macron a vorbit explicit despre „separatism islamist”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, proiectul își propune să consolideze instrumentele legale de care dispune guvernul pentru a restrânge radicalismul islamist în societatea franceză. De asemenea, se vrea extinderea principiului neutralității, care interzice funcționarilor publici să poarte simboluri religioase ostentative precum vălul musulman și să exprime opinii politice. În plus, proiectul restricționează posibilitatea educării copiilor la domiciliu, introduce pedepse mai dure pentru „testele de virginitate” și măsuri de protecție împotriva căsătoriilor forțate.

Vălul și donațiile

În al treilea rînd, se au în vedere noi măsuri care să pedepsească comportamentul extremist.

Chiar dacă oficialii francezi insistă că proiectul nu vizează în mod special musulmanii, legea e percepută astfel. Deputații din La République en Marche, partidul lui Macron, vor să introducă un amendament prin care să interzică părinților să-și mai oblige fetele să poarte văl. O altă regulă adusă cu această lege este cea prin care trebuie raportate donațiile străine de peste 10.000 euro. Ea vizează în mod special reducerea fondurilor venite de la islamiștii din afară, dar ar putea afecta alte organizații religioase.

Testele de virginitate, căsătoriile forțate și școala la domiciliu a copiilor, în subsoluri, unde fetițe de până la 3 ani sunt forțate să poarte văl, sunt doar câteva exemple pe care Macron și miniștrii săi le numesc comportamente islamiste contrare valorilor republicane. Chiar dacă, conchide Politico, nu există date statistice clare privind astfel de comportamente incriminate.