"ETA îşi dă ultima suflare"

"ETA îşi dă ultima suflare"

Organizaţia separatistă bască ETA este aproape de dispariţie, susţine premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, după ce mai mulţi lideri au fost arestaţi, relatează AFP.

"Suntem tot mai aproape să vedem sfârşitul ETA, care a devenit tot mai slăbită", a declarat şeful guvernului de la Madrid la un post de televiziune.

Zapatero le-a mulţumit autorităţilor franceze pentru "colaborarea perfectă" pe care au avut-o cu cele de la Madrid, lucru care a dus la arestarea a cinci lideri importanţi ai ETA în Franţa, în ultimii 2 ani.

Declaraţiile premierului intervin la două săptămâni de la moartea unui poliţist francez, în timpul unui atac armat atribuit ETA, însă care nu a fost revendicat.

Zapatero a mai spus că a participat la funeraliile poliţistului săptămâna trecută în Franţa. Atunci, s-a întâlnit şi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Cei doi lideri şi-au reafirmat determinarea de a continua să aducă în faţa justiţiei toţi teroriştii ETA.

Sute de oameni ucişi

Organizaţia separatistă bască ETA se află pe lista neagră a organizaţiilor teroriste în Uniunea Europeană şi în Statele Unite.

829 de oameni au fost ucişi în atacurile puse la cale de ETA în cele peste patru decenii de luptă pentru independenţa Ţării Bascilor.

700 de membri ai organizaţiei se află încarceraţi în închisori din Spania şi Franţa, dar şi în alte ţări. Gruparea teroristă din Spania a fost fondată în 1959. ETA înseamnă „Pământul Basc şi Libertate“ sau „Ţara Bascilor şi Libertate“, iar simbolul său este un şarpe încolăcit pe un topor.

Organizaţia cere formarea unui stat socialist independent basc şi vrea recunoaşterea sa ca un partener imperativ de negociere politică pe plan local şi la nivelul administraţiei centrale.

ETA a încheiat pe 22 martie 2006 un acord de încetare a focului cu guvernul spaniol. Armistiţiul a fost suspendat în iunie 2007, pe motiv că nu au fost respectate condiţiile negociate. 

Ne puteți urmări și pe Google News