Guvernul a alocat pentru acest an 116 milioane de lei pentru finanțarea a opt programe de susținere pentru IMM-uri, potrivit vicepreședintelui Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM, Dumitru Nancu, citat de Agerpres.
Cea mai mare parte a banilor, 70 de milioane de lei, sunt alocați Programului Mihail Kogălniceanu, pentru subvenționarea parțială a dobânzii la creditele de mici dimensiuni și pentru acordarea de garanții pentru același tip de credite. Din restul banilor, 21 de milioane de lei au fost acordați pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor pentru tineri, iar 10 milioane pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor.
De asemenea, au fost lansate încă patru programe finanțate de la buget pentru susținerea femeilor, a tinerilor manageri, a meșteșugarilor și a artizanatului.
IMM-urile cer mai mulți bani la rectificarea bugetară
În cadrul aceluiași eveniment, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România a cerut guvernului alocarea mai multor bani pentru susținerea IMM-urilor la următoarea rectificare bugetară.
”Am cerut la rectificarea bugetară să fie alocate mai multe fonduri pentru sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, acestea fiind cele care pot crea locuri de muncă şi pot genera efect multiplicator în dezvoltarea economică”, a declarat Ovidiu Nicolescu, președintele CNIPMMR.
În afară de alocarea unor sume în plus de la bugetul de stat, reprezentanții IMM-urilor au mai atras atenția și asupra necesității de a introduce în legislație mai multe praguri prin care să fie diferențiate investițiile în funcție de dimensiunea acestora. De asemenea, perioadele pe care se acordă facilități de stat ar trebui să difere în funcție de mărimea investiției preconizate, în opinia președintelui Consiliului.