Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, marcată în 4 februarie, a stat în acest an sub semnul unei declarații a directorului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) despre importanța vaccinării împotriva Human Papiloma Virus (HPV sau Virusul Papiloma Uman).
Vaccinarea contra HPV este „sigură şi indispensabilă pentru a elimina cancerul de col uterin”, a declarat Elisabete Weiderpass, directoarea Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituţie afiliată OMS. „Zvonuri nefondate împiedică intensificarea vaccinării, crucială în prevenţia cancerului de col uterin”, a mai susținut aceasta. Aproximativ 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin au fost diagnosticate la nivel mondial în 2018 și 310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecţiuni.
În România, vaccinarea se recomandă a fi făcută cu sos picant
Deși cancerul de col uterin este pe locul 4 în România la incidență, militanții împotriva vaccinurilor au reușit să convingă unii părinți să refuze imunizarea, din motive absurde, bazate pe informații fantasmagorice și chiar demne de râs pentru un cunoscător al biologiei de nivel mediu. Un exemplu stupefiant în acest sens este ultima găselniță a fostei știriste Pro TV, Olivia Steer, anti-vaccinistă convinsă: un sos picant este, în înțelegerea ei, un „vaccin antigripal natural”. Acest „vaccin” s-ar obține dintr-o combinație de condimente uzuale: usturoi pisat, ceapă tocată, ardei iute, cuișoare și oțet. Mixtura, de o iuțime și o aciditate care ar putea provoca lejer un ulcer, ar trebui luată, cum altfel, pe stomacul gol, în înghițituri mici, zi de zi și te-ar ține departe de gripă. Internauții au taxat-o ca atare pe Olivia Steer și au recomandat și ei rețeta, la rândul lor, ca fiind un „sos delicios pentru shaorma”.
Statistici: 83.461 cazuri noi de cancer în 2018
În România, conform ultimelor date Globocan 2018, în anul trecut numărul cazurilor nou depistate s-a ridicat la 83.461, în condițiile în care 50.902 români își pierd viața din cauza cancerului. Îngrijorător este și faptul că România nu deține un Registru Național de Cancer și prin urmare se estimează că numărul total ar fi mult mai mare. Decesele din cauza cancerului s-au dublat în România din 2009 până anul trecut. „Dacă ne referim la incidența pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se află cancerul pulmonar, urmat de cel de prostată, vezică urinară, stomac și hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, de corp uterin (endometrial) și ovarian”, a declarat prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie medicală și Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR).