Este România pregătită în caz de război? Cel mai mare exercţiu medical NATO, „o bună oportunitate pentru Armată de a-și demonstra capacitatea”. Directorul Direcției Medicale a MApN a răspuns întrebărilor EVZ. Telefonul de la ora 9.00

România își verifică capacitatea de intervenție în caz de război, la cel mai mare exercţiu medical din istoria NATO, „VIGOROUS WARRIOR 19”. Centrul de Excelenţă al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării şi Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naționale sunt co-organizatori la simularea unei intervenții la care participă 2.000 de militari şi 10 organizaţii civile din 38 de țări membre NATO și partenere. Colonel medic conf.univ.dr. Dragoș Marian Popescu, șeful Direcției medicale a MApN, a răspuns întrebărilor EVZ despre importanța acestui eveniment pentru țara noastră.

EVZ: Ce reprezintă acest exercițiu și cât de important este pentru Armata României?

Dragoș-Marian Popescu: Exercițiul „VIGOROUS WARRIOR 19”, a 5-a ediție dintr-o serie de exerciții medicale ale NATO, organizate, odată la doi ani, de către Centrul NATO de Excelență pentru Medicina Militară (MILMED COE, Budapesta, Ungaria) și o națiune gazdă voluntară, în acest an aceasta fiind România,  reprezintă o bună oportunitate pentru Armata României de a verifica nivelul de interoperabilitate conceptual și acțional atins în procesul de transformare a forțelor armate pentru integrarea în structurile Alianței, în domeniul medical.

EVZ: Ce forțe militare participă și ce reprezintă acest eveniment pentru imaginea țării noastre?

Dragoș-Marian Popescu: Ediția din acest an a exercițiului, la care participă reprezentanți din 38 de țări NATO și partenere, aproximativ 2.000 de militari și voluntari civili, dintre care 800 militari români, 850 militari străini și 300 de reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, se desfășoară în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov.

Desfășurarea activităților ocazionate de organizarea Zilei Distinșilor Vizitatori ale acestui excercițiu, din perioada 11-12.04.2019, promovează imaginea Armatei României și a țării, în general, la împlinirea a 15 ani de la aderarea României la NATO și, totodată, la împlinirea a 70 de ani de la înființarea NATO prin invitarea de personalități din mediul militar și a societății civile, din țările membre NATO, UE și Partenere.

EVZ: Care este rolul dumneavoastră, în calitate de șef al Direcției Medicale a MApN?

Dragoș-Marian Popescu: În calitate de Șef al Direcției medicale, proaspăt împuternicit, am preluat  coordonarea activităților pe linie medicală și consider că Direcția Medicală a  reușit, împreună cu celelelte structuri din Ministerul Apărării Naționale, să răspundă multitudinii de solicitări pe care le implică un exercițiu de o asemenea amploare.