Este oficial: Bulgăroaica Kristalina Ivanova Georgieva-Kinova, noul director executiv al FMI

Este oficial: Bulgăroaica Kristalina Ivanova Georgieva-Kinova, noul director executiv al FMI

Bulgăroaica Kristalina Ivanova Georgieva-Kinova, a luat locul lui Christine Lagarde, care şi-a dat demisia pentru a lua în primire conducerea Băncii Centrale Europene.

Sunt 15 ţări europene care i-au sprijinit candidatura, în speranţa că un lider european va succeda franţuzoaicei Christine Lagarde. Un pariu câştigător: ieri, miercuri 25 septembrie, consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a numit oficial pe bulgăroaică. La 66 de ani, ea a beneficiat de o modificare a statutului Fondului, relativ la limita de vârstă, pentru validarea cererea. Mandatul său de 5 ani începe pe 1 octombrie.

"Îmi asum noile sarcini fiind conştientă de marile provocări care ne aşteaptă. Creşterea economică globală continuă să deziluzioneze, tensiunile comerciale persistă şi în multe ţări datoriile sunt în ceştere", a afirmat Kristalina Georgieva-Kinova. ''În acest context, prioritatea mea imediată la conducerea FMI va fi aceea de a ajuta ţările membre să reducă la minim riscurile crizei şi să fie gata de a înfrunta încetinirea dezvoltării economice", adaugă ea.

Expertiză de mediu şi egalitatea de gen

Fosta număr doi al Băncii Mondiale, de orientare centru-dreapta, a fost foarte clar susţinută de Franţa, dar vârsta sa şi lipsa de experienţă în chestiuni financiare au fost argumentele puse în discuţie de criticii săi. Au criticat-o şi pentru că provine dintr-o ţară din afara zonei euro. Germania, Olanda, Spania şi ţările nordice au votat pentru adversarul ei, socialistul olandez Jeroen Dijsselbloem.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Banca Mondială unde a petrecut o mare parte din carieră, înainte de a deveni CEO în 2017, a acumulat experienţă în domeniul mediului multiplicând funcţiile în zonele dezvoltării durabile şi în chestiuni agricole în special. Printre altele, a lucrat foarte mult pentru femei, cerând o mai bună educaţie pentru fete, interzicând legile care împiedică munca femeilor şi încurajând femeia-antreprenor, în special în Africa. În această privinţă, ar fi necesară continuarea planurilor sale de către Christine Lagarde, care a arătat fără încetare dorinţa sa de a acţiona în favoarea egalităţii de gen, notează Le Monde.