Este oficial! Au fost publicate efectele secundare după doza 3 Covid de la vaccinurile Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson

Sursa. Pixabay

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au făcut prima comparație între injecțiile de rapel ale tuturor celor trei vaccinuri disponibile în SUA: Pfizer și Moderna și Johnson & Johnson.

A doua și a treia doză de vaccinuri anti-COVID-19 produc în general efecte secundare similare, dar există unele diferențe ușoare la doza 3. În linii mari, CDC a descoperit că persoanele care au primit trei doze de Pfizer sau Moderna au avut mai multe reacții locale - durere, mâncărime, roșeață sau umflare la locul injectării - după doza a treia, comparativ cu doza a doua.  Alte reacții adverse, cum ar fi oboseala, durerile musculare sau durerile de cap, au fost mai puțin frecvente, afectând 74% după a treia doză, comparativ cu 77% după doza a doua.

A doua doză de vaccin J&J a produs cele mai puține efecte secundare dintre toate

Johnson & Johnson a produs doar la 10% dintre cei vaccinați cu acest ser de rapel efecte secundare care i-au împiedicat să desfășoare activități zilnice normale. De obicei a doua zi după injectarea cu doza de rapel au fost apţi să își desfășoară ziua ca de obicei. Prin comparație, 28% dintre beneficiarii de rapel Pfizer sau Moderna au spus că injecțiile le-au împiedicat rutina zilnică.

Un alt tabel arată modul în care injecțiile de rapel au afectat persoanele care au primit trei doze de Moderna, trei doze de Pfizer sau două doze de vaccin Johnson & Johnson, conform datelor CDC. În afară de reacțiile locale la locul injectării, oboseala a fost cea mai frecventă în rândul persoanelor care au primit un rapel Pfizer sau Moderna.

Efectele secundare generale au fost mai răspândite după cea de-a treia doză de Moderna

Mai precis, jumătate dintre primitorii de rapel Moderna au raportat dureri musculare și dureri de cap, iar aproximativ 60% au raportat oboseală. Între timp, mai puțin de 40% dintre primitorii de rapel Pfizer au raportat dureri musculare și dureri de cap și aproximativ 50% au raportat oboseală. Doar un sfert dintre cei care au primit un rapel J&J au avut reacții la locul injectării, comparativ cu 70% care au primit un rapel Pfizer și 80% care au primit un rapel Moderna. Și 20% dintre primitorii de rapel J&J au raportat dureri musculare și dureri de cap.

CDC recomandă rapelul pentru toți cei cu vârsta de 16 ani și peste

CDC recomandă acum vaccinuri de rapel pentru toți americanii cu vârsta de 16 ani și peste. Persoanele care au primit două doze de vaccin Pfizer sau Moderna ar trebui să fie stimulate la cel puțin șase luni după a doua doză, recomandă CDC, în timp ce primitorii J&J pot fi stimulați încă de la două luni după prima doză.

Un studiu realizat de Institutul Național de Sănătate din SUA a constatat că rapelurile combinate au produs efecte secundare similare cu dozele inițiale de vaccin. Mai mult de jumătate dintre cei 458 de participanți la studiu au raportat stare de rău, dureri de cap și dureri musculare după rapel, în timp ce peste 70% au experimentat dureri ușoare de braț.

Oboseala, durerile de cap și durerile musculare au fost, de asemenea, frecvente după prima și a doua doză

Vaccinurile ARNm de la Pfizer și Moderna instruiesc organismul să producă o proteină virală inofensivă, apoi să dezvolte anticorpi împotriva acesteia. Prima doză din aceste vaccinuri în general produce cele mai ușoare efecte secundare, deoarece corpurile noastre sunt prezentate pentru prima dată la instrucțiuni și la proteina rezultată.

În momentul în care primim a doua și a treia doză, corpul nostru a învățat să recunoască acea proteină rapid, așa că sunt gata să o atace. De aceea, efectele secundare sunt în general mai pronunțate.

În al treilea grafic arată efecte secundare comune ale vaccinului în funcție de grupa de vârstă. Ca și în cazul unei injecții de rapel, oboseala, durerile de cap și durerile musculare au fost frecvente după dozele unu și două.

În general, persoanele în vârstă suferă mai puține efecte secundare decât adulții mai tineri, deoarece răspunsurile imune se slăbesc treptat odată cu vârsta. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care persoanele în vârstă au nevoie în mod special de rapel.

Deocamdată varianta Omicron pare să crească riscul de reinfecție comparativ cu alte tulpini de coronavirus, scrie businessinsider.