“Este o greşeală să credem că poporul italian e rasist”

“Este o greşeală să credem că poporul italian e rasist”

Ultimele evenimente din Italia, în care au fost implicaţi români, au atras un val de manifestări rasiste şi xenofobie, atacurile fiind îndreptate, în cea mai mare parte, asupra punctelor comerciale ale românilor aflaţi în Peninsulă. În timp ce unele magazine cu produse româneşti, au fost ţinta acestor acte de vandalism, alţi comercianţi români nu au resimţit valul de agresiune îndreptat împotriva românilor.

Alina Tocaciuc, rezidentă la Cuneo în nordul Italiei, în regiunea Piemonte, proprietara magazinului “Sapori di casa romena” mărturiseşte că nu a simţit o atitudine ostilă din partea localnicilor. “Nu s-a schimbat nimic de când cu aceste evenimentele. Avem aceiaşi clienţi permanenţi şi nu a intrat niciun străin sau localnic să reproşeze măcar ceva. Chiar au crescut vânzările în ultima perioadă. E doar o coincidenţă desigur”.

La câteva sute de kilometri depărtare, în Sicilia, Babeiu Carmen Florina, consideră că „oamenii de aici sunt conştienţi de ce se-ntâmplă şi de faptul că primii care suferă suntem noi. Aici ferească Dumnezeu să intri în gura localnicilor. Dar toţi cei cu care am vorbit mi-au confirmat faptul că sicilienii nu sunt rasişti. Vânzările nu mi-au fost afectate de atitudinea celor de aici, ci mai degrabă de zonă, dificilă cu aprovizionarea”, a mai subliniat aceasta. În Sudul Italiei au existat articole în presă care menţionau despre ameninţări din partea presei.

Italienii, curioşi de mărţişoarele româneşti

La rândul său Vasilica Roşca, proprietara magazinului „Transilvania” din oraşul Jesi, în centrul Italiei a împărţit mărţişoare clienţilor, începutul lunii martie aducându-i astfel un venit suplimentar. „Am foarte mulţi clienţi italieni şi nu am simţit nicio diferenţă faţă de alte perioade. E drept că se discută vrute şi nevrute în magazin, dar nu am simţit ostilitatea din partea nimănui. Cei care judecă puţin îşi dau seama că e inutil să condamni o întreagă comunitate pentru câţiva infractori, pe care îi găseşti oricum în orice colţ din lumea asta. Eu am împărţit şi mărţişoare zilele acestea şi această tradiţie a fost primită foarte bine de clienţii mei”.

Monica şi Radu Cucu locuiesc în estul Italiei şi au deschis un restaurant shaorma. Evenimentele din ultimele săptămâni nu s-au resimţit prin scăderea vânzărilor sau atitudinea ostilă din partea clienţilor. Chiar stăm de vorbă pe tema ultimelor evenimente şi nu am observat vreun comentariu mai răutăcios sau vreo aluzie mai ciudată. Şi ştiu toţi că suntem români. Până la urmă, omul sfinţeşte locul şi ţinând cont că nu am avut probleme cu nimeni niciodată cred că nu avem de ce să ne alarmăm”, au mai subliniat aceştia.

Cea mai mare discotecă românească, „Kefdekef”, situată la Milano în localul „Il palko” are foarte mulţi clienţi italieni. Gabriel Posta, organizatorul petrecerilor ne-a mărturisit că nu există niciun fel de probleme. „Organizăm sâmbătă de sâmbătă chefuri, petreceri cu solişti români şi numărul italienilor care vin este foarte mare. Nu au fost niciun fel de probleme, chiar dacă într-o discotecă se mai şi consumă alcool şi spiritele se pot încinge. În ultimul timp, deşi se ştie că suntem o discotecă românească ni s-a cerut să deschidem şi vinerea. Cei care judecă puţin ştiu că românii nu sunt nişte bandiţi”.

Profesionalismul, atuul românilor

Mare parte a comunităţii de români lucrează în Peninsulă în sectorul serviciilor. De la turism, alimentaţie publică, ori sănătate, aceştia intră zilnic în contact cu italienii. Fie prin natura serviciilor, în special prin faptul că locuiesc în cadrul acestei societăţi, românii şi italienii, deopotrivă, ştiu că o comunitate de un milion de persoane nu poate fi judecată prin faptele unor cetăţeni. Conceptul de infracţionalitate nu este legat de cetăţenia română, iar vocile izolate care au susţinut acest lucru nu au găsit ecou.

Sorina Matei, coafeză într-un centru comercial a subliniat că profesionalismul are întâietate în mediul ei profesional. „Nici vorbă de stare tensionată sau manifestări negative împotriva românilor. Mi-am păstrat clientele mele italience, sunt recomandată pentru diferite evenimente cum ar fi nunţi sau diferite petreceri şi nu spune nimeni nimic când află că sunt româncă. De fapt, majoritatea persoanelor care apelează la mine ştiu că sunt româncă. Din moment ce sunt solicitată din ce în ce mai mult, nu cred că are vreo importanţă faptul că nu sunt italiancă. Sper să nu se mai schimbe atitudinea faţă de noi. Unele aluzii le mai aud dar nicidecum să mă pună personal într-o lumină proastă”.

La rândul său, Nicolae Ioan Plaucia, asistent medical la Milano, spune că este o eroare să percepem poporul italian ca fiind rasist şi intolerant. „Din punctul meu de vedere e o mare greşeală să credem că avem motive temeinice de a ne alarma. Eu intru în contact cu sute de persoane care, chiar dacă ştiu că suntem români, nici măcar nu ne privesc mai ciudat. Profesionalismul eu zic că are întâietate înainte de toate şi cel care vine la spital cu o problemă se gândeşte întâi la sănătatea lui sau problemele pe care le are şi după aia la faptul că este îngrijit de un român. Cred că această perioadă tensionată va trece şi vom fi consideraţi la unison, din nou un popor de oameni harnici şi pricepuţi”.

Ne puteți urmări și pe Google News