Este cea mai proastă veste despre coronavirus! Experții îi contrazic pe politiceni

This photo taken on February 6, 2020 shows a laboratory technician working on samples from people to be tested for the new coronavirus at "Fire Eye" laboratory in Wuhan in China's central Hubei province. - BGI Group, a genome sequencing company based in southern China, said it opened on February 5 a lab in Wuhan able to test up to 10,000 people per day for the virus. The official Chinese death toll from the coronavirus outbreak rose on February 7 to 636, with the government saying total infections had climbed past 30,000. (Photo by STR / AFP) / China OUT

Cercetătorii în boli infecțioase afirmă că este prematur să anticipăm că vremea caldă va opri răspândirea coronavirusului care a infectat aproape 90.000 de oameni și a ucis peste 3.000 în cel puțin zece țări.

 

Oficiali din întreaga lume au asigurat că vremea caldă va stopa epidemia care a izbucnit în China și s-a răspîndit în numeroase țări.

Și președintele Donald Trump le-a spus americanilor că problema coronavirusului se va rezolva singură până în luna aprilie. „Știți, în teorie, când se mai încălzește puțin, dispare în mod miraculos, e adevărat”, a spus liderul de la Casa Albă la mijlocul lui februarie.

Experții în boli infecțioase citați de Time avertizează, însă, că în vreme ce vremea caldă ar putea influența răspândirea virusului, este prea devreme pentru a spune cum se va comporta cu exactitate noul patogen. Și, spun aceștia, chiar dacă extinderea epidemiei ar fi încetinită, asta nu înseamnă că virusul va dispărea definitiv. De ce răcelile și gripa scad în intensitate vara Există un precedent pentru ideea că epidemia ar putea să scadă în intensitate odată cu venirea vremii calde. Răceala comună este prevalentă în iarnă și primăvară, în vreme ce gripa este mai comună la sfârșitul iernii. Există mai mulți factori care explică încetinirea răspîndirii virozelor în timpul verii, dar principalul este acela că aerul cald și umed împiedică circulația particulelor virale eliminate de persoanele bolnave.

„Particulele virale nu stau suspendate în aerul umed așa de mult, iar temperaturile calde duc la o degradare mai rapidă a virusului”, spune Elizabeth McGraw, director al Centrului pentru Dinamica Bolilor Infecțioase de la Pennsylvania State University. Apoi, odată cu venirea verii, comportamentul indivizilor se schimbă. Mai exact, oamenii petrec mai mult timp afară, la aer curat, departe de spațiile închise unde răspîndirea virusurilor este mai posibilă.

Doctorul Nancy Messionnier, de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, avertizează însă că orice presupunere pe tema evoluției noului coronavirus este deocamdată nefundamentată. ”Cred că este prematur să presupunem că epidemia va încetini”, spune Messionnier. ”Noul patogen nu are nici măcar un an de la apariție”, adaugă ea.

Alți experți consultați de Time sunt de acord că este prea devreme pentru a estima cum va influența vremea caldă răspândirea virusului. McGraw, de la Pennsylvania State University, spune că mai mulți factori vor fi decisivi. ”Rata de răspîndire a virusului, eficiența măsurilor de prevenție, vremea și imunitatea oamenilor vor juca cu toate un rol în determinarea viitorului epidemiei”, spune experta.

Dar, spune și un cercetător de la Universitatea din Hong Kong, pentru că virusul este nou, iar oamenii nu au o imunitate naturală pentru el, toate estimările sunt deocamdată inutile. Apoi, chiar dacă virusul va deveni mai puțin activ în timpul verii, asta nu înseamnă că va dispărea. ”Dacă vom avea o răspândire susținută în mai multe țări, va fi foarte greu să eradicăm virusul. Există riscul ca, fără o intervenție globală pentru prevenirea epidemiei, noul coronavirus să devină o problemă sezonieră, spune Charles Chiu, profesor la University of California, San Francisco.

Virusul H1N1, spre exemplu, cunoscut ca gripa porcină, a apărut în primăvara lui 2009 și de atunci a adoptat un tipar sezonier, cu cele mai multe infecții fiind detectate în timpul lunilor de iarnă, scrie Libertatea.