Este bun laptele pentru dinții tăi? Răspunsul surprinzător al specialiștilor

Lapte. Sursa foto: Capital.ro

Când te gândești la dinți și oase puternice, probabil că te gândești la laptele de vacă. Cu mai mulți oameni care optează pentru o dietă pe bază de plante, alternativele vegane la laptele de vacă - care au o compoziție nutrițională similară - sunt la mare cerere.

Laptele este o sursă excelentă de calciu și fosfor, care sunt minerale pe care organismul le folosește pentru întreținerea oaselor și a dinților. Calciul este cel mai abundent mineral găsit în organism, iar 98% din acesta este stocat în scheletul nostru, pe care corpul îl folosește ca rezervor pentru remodelarea constantă a oaselor de-a lungul vieții.

Beneficiile laptelui

Medicul stomatolog, Dr Sunita De Zoysa, explică că laptele este bogat într-o varietate de minerale care contribuie la o bună sănătate dentară. „Laptele conține câteva minerale, vitamine și proteine ​​utile, ceea ce îl face o băutură fantastică pentru sănătatea și dinții tăi”, spune ea. „Laptele conține și proteine ​​de cazeină care formează o peliculă protectoare pe suprafața dinților tăi, acționând pentru a proteja împotriva cariilor.”

Pe lângă faptul că este bogat în calciu, laptele este bogat în zahăr numit lactoză (pe care unii oameni nu îl pot digera). Dacă sunt consumate prea aproape de ora de culcare și fără a vă spăla pe dinți, aceste zaharuri vor acționa ca orice alt zahăr și vor contribui la dezvoltarea cariilor dentare.

Dr Tarun Nagpal, un medic stomatolog evaluat de Doctify, explică cum calciulul este important pentru copiii în creștere. „Laptele de vacă este o sursă excelentă de calciu, care este esențială în timpul copilăriei pentru creșterea și dezvoltarea dinților și oaselor”, spune el. „Când suntem adulți și dinții noștri sunt formați, beneficiul laptelui devine mai superficial decât o necesitate.”

De Zoysa mai spune că laptele este util ca băutură de protecție a smalțului dacă este consumat după masă. „Unul dintre cele mai importante lucruri despre lapte este că ajută la neutralizarea atacurilor de acid sau de zahăr, așa că este o băutură utilă de consumat imediat după masă sau gustare”, spune ea, potrivit Live Science.

Intoleranța la lactoză

În timp ce laptele este cea mai cunoscută sursă de calciu, multe alimente conțin mineral din abundență. Unele, cum ar fi alternativele de carne și laptele fără lactate, sunt îmbogățite cu calciu.

De Zoysa spune că laptele este considerat o băutură bună pentru dinții tăi datorită biodisponibilității calciului pe care îl conține. „Laptele, ca și alte produse lactate, este o sursă ușoară de calciu”, spune ea. „Alte produse lactate, cum ar fi brânza, conțin și calciu ușor de absorbit. Opțiunile de lactate cu conținut scăzut de grăsimi conțin adesea un nivel similar de calciu.”

Ea adaugă: „Dacă sunteți alergic la laptele de vacă sau aveți intoleranță la lactoză, există surse alternative de calciu, inclusiv băuturi și alimente îmbogățite cu calciu (de exemplu lapte de soia, lapte de migdale, cereale), legume cu frunze de culoare verde închis și soia.”