EŞECURILE ECONOMICE ale guvernării USL, în 2013

Anul 2013 lasă în urmă o serie de neîmpliniri la nivel economic, în rândul cărora se detaşează eşecul privatizărilor CFR Marfă şi Poştei Române, creşterea numărului de insolvenţe şi scăderea investiţiilor, potrivit economistului Andreea Paul.

Deşi la nivel macro indicatorii arată bine, cu toate astea în spatele lor se află o serie de indicii că economia suferă. Cele patru puncte forte ale lui 2013 sunt că PIB-ul a crescut cu 2,7% în primele 9 luni ale anului 2013, graţie agriculturii, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,83% în luna noiembrie 2013, exporturile au crescut cu peste 9% în primele 10 luni din 2013, iar producţia industrială s-a majorat cu 7,4% în primele 10 luni din 2013.

În schimb, consumul este tot mai redus, iar rata restanţelor creşte, ceea ce arată că nivelul de trai al românilor este tot mai scăzut.

Iată câteva din neîmplinirile economice ale anului trecut:

-Consumul românilor s-a diminuat. La fel şi consumul de energie. Românii şi mediul de afaceri suportă povara a 34 de taxe noi şi impozite majorate. Creşterea economică nu se resimte în nivelul de trai. Consumul românilor s-a diminuat. Comerţul cu amănuntul a scăzut cu 0,3%, iar serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au redus cu 3,2% în primele 10 luni din anul 2013. Nu întâmplător, consumul final de energie electrică a fost cu 6,3% mai mic în aceeaşi perioadă, semn al unei economii care nu mai are capacitatea de a produce, potrivit Andreei Paul.

- Numărul şomerilor înregistraţi a crescut cu peste 31.300 de persoane în ultimul an. În total avem peste 507.600 de şomeri oficial la sfârşitul lunii noiembrie 2013.

- Românii îşi plătesc tot mai greu datoriile la bănci: rata restanţelor la credite a atins un nou record în octombrie 2013, de 21,7%.

- Îngheţul firmelor şi abuzul procedurilor de insolvenţă pentru a nu mai plăti taxele: 81 de firme au intrat în insolvenţă în fiecare zi din 2013.

- Privatizările Oltchim şi CFR Marfă au eşuat lamentabil. Fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian, a recunoscut că privatizarea Oltchim a fost doar un circ de ochii FMI. La cum s-au desfăşurat lucrurile tragem concluzia că şi la CFR Marfa circul politic şi jocul de imagine a contat mai mult, nu încrederea investitorilor pentru a crea noi locuri de muncă, nici responsabilizarea factorilor publici de decizie.

- Au fost atrase doar jumătate din fondurile europene promise pentru anul 2013.

- Legislaţia fiscală a suferit, în medie, câte două modificări pe lună, fără consultare publică şi fără să respecte legea responsabilităţii fiscale. USL a devenit lider în topul guvernelor care au adus cele mai multe schimbări peste noapte Codului Fiscal şi Codului de Procedura Fiscală din ultimii 10 ani.

- USL a făcut 4 rectificări bugetare negative în ultimele 18 luni, semn al proastei colectări la buget, creşterii evaziunii fiscale, incompetenţei proiectării bugetare şi al eşecului guvernamental.