Eșecul lui Ludovic Orban

Eșecul lui Ludovic OrbanDan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

S-au auzit mult zilele acestea, în tabăra Orban a PNL, cuvintele ”trădare” şi ”responsabilitate”. Sunt laitmotivele ieşirilor publice din ultima perioadă ale fostului preşedinte al liberalilor, acompaniat de postări pe reţelele sociale ale parlamentarilor apropiaţi lui.

E drept că trebuia să fie mai bine de 40 şi sunt doar 16, poate de aceea sunt atât de vocali, dar îşi fac datoria de ecou mediatic şi amplifică mesajul lui Ludovic Orban de fiecare dată.

Dar să înțelegem mai bine ce este cu trădarea și responsabilitatea clamate astăzi atât de vehement. Marele învins al unei înţelegeri pentru formarea unei majorități stabile între PNL și PSD este Ludovic Orban. Același Ludovic Orban care a beneficiat de 3 ori de sprijinul PSD: prima dată, la dărâmarea prin moțiune de cenzură a guvernului Dăncilă, a doua oară la instalarea guvernului liberal condus de Orban după moțiune și, ultima dată, anul trecut când guvernul Orban a fost validat cu voturile PSD.

Din guvernele liberale, conduse de Ludovic Orban, au făcut parte și alți actuali contestatari ai PSD, precum Ionel Dancă sau miniștrii Violeta Alexandru şi Adrian Oros. Atunci, când ei au fost miniștri susținuți de voturile PSD, era vorba de “responsabilitate”, acum, când ei nu mai sunt la “butoane” e “trădare”. Este și cazul unor lideri judeţeni, care deși la nivel judeţean fraternizează cu PSD, la “centru” au votat cu USR.

Așadar, trădarea și responsabilitatea comportă sensuri diferite în funcție de poziția de moment a acestor actori politici. Și, deși memoria alegătorilor este scurtă, conform politicienilor, faptele rămân fapte și nu pot fi negate oricât ar încerca acum acești lupi moraliști să le mistifice în mentalul colectiv.

Orban este marele învins inclusiv din perspectiva planului pe care și l-a conceput ieșind din grupul parlamentar PNL, întrucât refacerea coaliției cu USR ar fi însemnat ca el și cei 16 parlamentari care au plecat cu el sa devină deţinătorii “votului de aur”. Ei ar fi decis cât stă un guvern, ce legi trec sau nu, cine are majoritatea. Or în ecuația unei majorități stabile, Orban și ai lui devin elemente de decor. De aici și marea răbufnire a lui Orban la adresa PNL și a președintelui Klaus Iohannis.

Practic, din actor principal, Ludovic Orban joacă pe scena politică un rol de figurant.

Ne puteți urmări și pe Google News