Înalta Curte a desființat în calea recursului în casație decizia de condamnare definitivă a Luminiței Gliga, fosta directoare a Societății Feroviare de Turism – CFR SA.
Luminița Gliga a fost condamnată, în 17 decembrie 2020, de așa numitul „Complet Negru” de la ÎCCJ, la 4 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Este vorba despre dosarul „Astoria” care vizează preluarea restaurantului cu același nume, din proprietatea Societății Feroviare de Turism – CFR SA, de către o firmă privată. Acesta a fost vândut, în urma unei proceduri de executare silită, în contul unei datorii înregistrate de societatea CFR.
În acest context, după condamnarea din 2020, la finalul anului trecut, pe 21 decembrie 2021, un alt complet al ÎCCJ, a admis recursul în casație formulat de fosta directoare a Societății Feroviare de Turism.
Judecătorii Andrei Rus, Maricela Cobzariu și Dan Andrei Enescu au constatat aplicarea greșită a legii și au dispus achitarea definitivă a Luminitiei Gliga. Ei au invocate art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedură – „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Odată cu decizia de achitare a Lumintei Gliga, dispusă în 21 decembrie 2021, DNA a înregistrat un nou eșec răsunător în justiție, după cum relatează luju.ro.
Minuta ÎCCJ în cazul Luminiței Gliga
„Admite recursul în casație declarat de inculpata Gliga Luminița Laura împotriva deciziei penale nr. 380/A din dată de 17 decembrie 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție - Secția Penală, pronunțată în dosarul nr. 2923/1/2018. Casează, în parte, decizia penală recurata și, în înlăturarea greșitei aplicări a legii, dispune: în baza art. 396 alin. 5 Cod procedura penală raportat la art. 16 alin. 1 lit.b teza I Cod procedura penală achita pe inculpata Gliga Luminița Laura, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 248 raportat la art.248/1 din Codul penal 1969 și art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art,5 Cod penal.
Dispune anularea formelor de executare emise în baza deciziei penale recurate. Menține celelalte dispoziții ale deciziei recurate care nu contravin prezenței. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea recursului în casație ramân în sarcina statului. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentă inculpata Gliga Luminița Laura, în suma de 157 lei, ramâne în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu pentru intimații inculpați Udor Cosmin Aurelian și Dumitrache Bogdan, în suma de câte 627 lei, ramâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 21 decembrie 2021”, se arată în minuta ÎCCJ.
Luminița Gliga, singura condamnată în dosarul Astoria
Luminița Gliga a fost singura condamnată de judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie în dosarul „Astoria”, după cum relatează luju.ro. Același complet al ÎCCJ a decis achitarea executorului judecătoresc Bogdan Dumitrache. Acesta a fost acuzat de stabilirea unei valori diminuate a fostului Hotel Restaurant Astoria. Soluția a fost dată în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penală – „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
Un alt inculpat din dosar – Cosmin Adrian Udor, fost director adjunct al Societății Feroviare de Turism – CFR SA., acuzat de abuz în serviciu a scăpat de condamnare după ce s-a constatat intervenția prescripției.