Noul coronavirus pare să devină cea mai utilizată temă de până acum de către autorii atacurilor de tip phishing.
Atenţie la ce cumpăraţi de pe internet! Poliţiştii de la Serviciul de Prevenire a Criminalităţii ne recomandă să nu accesăm link-uri prin care ne sunt garantate reduceri la măşti, mănuşi sau la alte materiale sanitare.
Atacurile prin e-mail legate de acest virus vin cu diferite abordări: pot fi mesaje care se prezintă a fi trimise, de exemplu, de Organizația Mondială a Sănătății, iar destinatarul este încurajat să descarce un program software sau să doneze bani.
În cazul descărcării, datele personale ale utilizatorului sunt furate, iar dispozitivele infectate. Polițiștii vâlceni de la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității atrag atenția asupra acestei situații și recomandă tuturor o atenție sporită asupra e-mail-urilor primite. Să se evite accesarea de link-uri sau atașamente din e-mail-uri, efectuarea unor plăți sau transmiterea de date confidențiale fără o minimă documentare în prealabil, în special în cazul mesajelor venite din surse necunoscute. În cazul în care totuși se petrec aceste lucruri, de preferat ar fi ca imediat să fie anunțată poliția.
Țeapa cu coletele
Alți escroci ai internetului oferă spre vânzare produse ieftene, numai că destinatarul se poate trezi cu surprize. Săptămâna trecută, Polițiștii din Giurgiu au descins la nouă adrese din Călărași și Ilfov, la persoane acuzate de înșelăciune, după ce ar fi postat anunțuri că vând măști de protecție, dar în coletele expediate au pus role de hârtie igienică. Zeci de persoane au fost păcălite în acest fel.
Poliția spune despre cei vizați că „există date și indicii că începând cu data de 16.03.2020 au indus în eroare un număr semnificativ de persoane de pe teritoriul național, profitând de instituirea stării de urgență generată de pandemia COVID- 19”.
Metoda era una extrem de simplă și, din câte se pare, a funcționat. Aproape 90 de persoane au fost înșelate în acest fel. Suspecții au postat pe rețelele de socializare anunțuri de vânzare, însoțite de fotografii cu măști medicinale, însă în realitate au expediat prin intermediul unor firme de curierat role de hârtie igienică, cu plata la momentul ridicării coletelor. Au fost identificate 89 de persoane vătămate.
Din cercetări a mai rezultat că, prin intermediul acelorași anunțuri, suspecții au vândut tutun tocat, rezultat în urma prelucrării prin fierbere, adăugare de arome și mărunțire.