Escrocii au reinventat țepele în varianta COVID-19. Autoritățile sunt în alertă!

„Metoda accidentul”, prin care mii de persoane au fost păcălite de escroci inventivi a apărut din nou, dar într-o variantă adaptată situației actuale din România.

Poliția din Cluj este în alertă după ce a primit mai multe reclamații din partea unor persoane care au primit telefoane prin care erau anunțate că um membru de familie este bolnav de COVID-19, se află în stare gravă la spital și are nevoie urgent de bani pentru tratament sau pentru trasfer medical.

Potrivit Poliției Cluj, în doar două zile au primit sesizări de la persoane din Gherla că au fost contactate telefonic de necunoscuți, care le-au solicitat sume de bani.

„În fapt, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor li se solicitau diferite sume de bani, în urma depistării positive cu virusul Covid-19 și internării în spital a membrilor de familie. În acest context, sub pretextul costului tratamentului medical, a achiziționării de aparatură medicală necesară vindecării sau a transportului către unitățile medicale, erau solicitate sume între 5.000 și 30.000 de lei”, anunță Poliția Cluj.

Oamenii legii fac cercetări pentru tentativă la infracțiunea de înșelăciune.

Deocamdată, spun polițiștii clujeni, persoanele contactate nu au dat curs solicitărilor telefonice și fac apel către cei care ar putea fi sunați să le urmeze exemplul și să nu dea bani persoanelor necunoscute.

Menționăm că, acţiunea infracţională în cazul „Metodei Accidentul” constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier sau mai nou este bolnav de COVID  și se solicită o sumă importantă de bani.

Ca o metodă de selectare a victimelor, autorii apelează cu precădere numere din reţeaua de telefonie fixă. Trebuie subliniat că în majoritatea cazurilor infractorii nu au nicio informaţie prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător. Singurul reper pe care autorii se sprijină în acţiunea lor este dat de zona – localitate, cartier, eventual stradă – în care se află locuinţa victimei, întrucât, prin accesul la Internet, pot fi accesate cărţile virtuale de telefon, potrivit dcnews.ro