Eroul român din Italia, cetăţean de onoare în Fiumicino

Românul care, pe 22 februarie, a salvat doi bătrâni italieni dintr-un incendiu într-o localitate din apropiere de Roma a devenit cetăţean de onoare al comunei în care locuieşte, Fiumicino.

Iosif Petrişor - 40 de ani, originar din satul Adjudeni, judeţul Neamţ - a primit şi o medalie pentru curajul său, pe 4 aprilie, tot din partea autorităţilor din Fiumicino. Cei doi bătrâni salvaţi de Petrişor, soţ şi soţie, stau acum cu chirie, iar salvatorul lor trece la fiecare două- trei zile pe la ei.

„Ei sunt acum părinţii mei din Italia“, ne-a mărturisit acesta. Medalia pentru curaj şi spirit civic a primit-o Iosif Petrişor, bucuros ca un copil, chiar din mâna primarului din Fiumicino - Mario Canapini, de faţă cu multă lume, printre care şeful poliţiei, şeful carabinierilor şi oficiali ai Ambasadei României la Roma.   Petrecere pentru Petrişor Puţin dezamăgit că n-a fost de faţă niciun reprezentant al presei din România, ocupată până peste cap cu Summitul NATO, Petrişor s-a lăsat asaltat de ziariştii italieni. „Primăria a organizat totul, a fost şi o mică petrecere, toată lumea m-a îmbrăţişat, m-au aplaudat... a fost foarte, foarte frumos“, spune nemţeanul, având încă nodul emoţiei în gât. Când a primit şi diploma de cetăţean de onoare al comunei Fiumicino, a fost mai mult decât se putea gândi Petrişor, bucuros mai ales pentru că, în ochii italienilor, fapta lui a mai spălat puţin din imaginea românilor în Italia.

„Au văzut şi ei că naţia noastră nu are doar uscături.“ Au trecut aproape două luni de când românul i-a scos din flăcări pe Mirella Camillo (66 de ani) şi pe soţul acesteia, cu şapte ani mai în vârstă decât ea, iar Petrişor s-a apropiat de familia bătrânilor: „Ei sunt bine acum, dar stau cu chirie, căci casa lor din Maccarese a ars cu totul, n-au mai avut ce recupera din ea. Mare scofală nu pot să fac pentru ei, că muncesc de dimineaţă până seara, dar mă duc des să-i vizitez, tot la două-trei zile, sunt părinţii mei acum“. Petrişor îi mai înveseleşte ca un moldovean şugubăţ, mai stau la masă împreună, sunt ca o familie.