Erorile științifice despre criza climatică. David Craig dezvăluie cum oamenii de știință ne-au indus în eroare

Căldură extremă. Sursa foto: Gerd Altmann/ Pixabay

Cu toții știm că temperaturile de astăzi sunt ridicate, iar verile sunt tot mai călduroase de la an la an. Suntem bombardați cu avertismente de genul „cea mai călduroasă vară din ultimii 100 de ani”. Însă este într-adevăr așa?

În cartea „Nu există criză climatică”, David Craig aduce nenumărate argumente care contestă lucrurile spuse de unii oameni de știință. Cei din urmă par să ascundă adevărul și fac propagandă pentru a-i speria pe oameni, când în realitate este un alt adevăr.

Se încălzește din ce în ce mai tare?

Ei bine, răspunsul este nu. David Craig aduce și argumente în acest sens în carte. Însă, pentru început, el reflectă asupra a ceea ce oamenii de știință au prezentat ca fiind adevărat. „Cu mai bine de 30 de ani în urmă, am fost avertizați că CAGW încălzește Pământul. Unul dintre cei mai importanți oameni de știință climatică din lume ne-a spus în 1988 că până în 2050 temperaturile „vor fi cu 6 până la 7 grade mai ridicate”.

El continuă: „Până în 2008, același om de știință părea să fie și mai hiperbolic cu avertismentele sale privind dezastrul climatic iminent. Și până în martie 2021 Marea Britanie părea să confirme previziunile îngrozitoare făcute începând cu anii 1980, când ziarul The Guardian a avertizat că valurile de căldură și seceta din Europa din 2014 au fost cele mai grave din ultimii 2.000 de ani: „Seria de secete severe și valuri de căldură din Europa din 2014 este cea mai pronunțată ăn peste 2.000 de ani, sugerează cercetările”.

Pentru a accentua pericolele acestui val de căldură, articolul din The Guardian precizează: „Valurile de căldură au avut consecințe devastatoare... provocând mii de morți timpurii, distrugând recoltele și aprinzând incendii forestiere. Nivelurile scăzute ale râului au oprit o parte din traficul de transport maritim și au afectat răcirea centralelor nucleare. Oamenii de știință climatologici prezic valuri de căldură și secete extreme și mai frecvente în viitor”. Însă, acest articol este cât se poate de greșit.

Au existat perioade mult mai călduroase în trecut. De exemplu, anul 1911, când un val de căldură a provocat mii de decese în Germania, Franța, Marea Britanie.

Sau anul 1930, când un alt val de căldură mortal a lovit Europa. Acela fusese cel mai rău din 1911 și până atunci.

Care este situația, de fapt

Anii ’30 au fost cu adevărat o luptă aprigă cu valurile de căldură. David Craig relatează: „La 29 august 1930, Queensland Times raportat de la Londra: ‘”Aceasta a fost cea mai călduroasă zi din august din 1911, când temperatura record de 100 de grade a fost atinsă la Greenwich pe 9 august (1911).”

În perioada 2017/2018, în Evaluarea Națională a Climei din SUA se prezintă o diagramă care susține că valurile de căldură sunt în creștere. Însă, în mod convenabil, se prezintă perioada începând cu 1960. David Craig precizează faptul că: „Diagrama cu bare din Evaluarea Națională a Climei începe în mod convenabil în anii 1960. Dacă reveniți la datele brute originale de temperatură de la toate stațiile de măsurare a temperaturii din SUA începând cu 1918, obțineți o imagine complet diferită, deoarece anii 1920 și 1930 par că au fost mult mai fierbinți decât orice deceniu în ultimii 50 până la 60 de ani.”

El continuă, adăugând: „Din păcate, nici un jurnalist nu pare să fi observat acest lucru. Așa că presupușii oameni de știință și de presă au continuat să asculte mesajul CAGW că valurile de căldură devin din ce în ce mai fierbinți și mai frecvente, când graficele publicate de Evaluarea Națională a Climei 2017/18 au arătat clar că opusul.

Pe scurt, în ciuda afirmațiilor alarmiștilor climatici supraîncălziți, extincţionişti și a ziariștilor, valurile de căldură nu cresc nici la nivel global, nici în SUA. De fapt, ele par să devină mai rare și mai puțin severe. Și există doar un ultim punct despre încălzire. Majoritatea oamenilor presupun în mod natural că încălzirea duce la vreme mai caldă și mai multe secete. De fapt, poate fi opusul.”

Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți comanda cartea lui David Craig de la „Editura de carte”.