Erdogan vrea arme nucleare! Mai poate fi considerată Turcia membru al NATO?

În vreme ce toată lumea se concentrează asupra programului nuclear iranian și a pericolului pe care îl reprezintă focoasele nucleare pe care le deține Coreea de Nord, o amenințare din ce în ce mai mare se ridică la granițele Uniunii Europene.

După ce a trimis sute de mii de oameni la închisoare și a epurat întregul aparat de stat de orice persoană care i s-ar fi putut opune, fie și numai în gând, președintele turc se înarmează acum până în dinți împotriva oricărui dușman. Și nu e vorba numai de sistemul de apărare sol-aer S-400 cumpărat din Rusia, pe care turcii au început deja să-l instaleze.

Nu e vorba nici măcar de discuțiile pe care Ankara le are cu Moscova pentru a cumpăra aeronave multirol Sukhoi-57 și Sukhoi-35, sfidând din nou NATO și Statele Unite ale Americii. Lipsa de sancțiuni serioase din partea administrației Donald Trump l-a făcut pe Recep Erdogan să viseze mai nou la propriile arme nucleare.

În timpul unui discurs televizat, președintele tuec a declarat răspicat: „Ei spun că nu putem avea rachete cu focoase nuclear, deși unii le au. Acest lucru, nu-l pot accepta”. Potrivit știrilor Ahval din Turcia, Erdogan a cotinuat: „SUA și Rusia le au. Toate națiunile dezvoltate le au.”

Foarte interesant este, în context, faptul că Sultanul de la Istambul a subliniat că Turcia a fost refuzată în trecut în ceea ce privește achiziționarea de armament, ceea ce a dus la creșterea ingeniozității în producerea propriilor arme. Turcia este stat semnatar al Tratatului de neproliferare nucleară din 1980 și și-a asumat, în plus, și prevederile Tratatul de interzicere a testelor nucleare din 1996.

Lui Erdogan nu pare să-i pese, însă, de obligațiile internaționale ale Turciei. De altfel, în discursul său, Sultanul de la Istanbul a invocat arsenalul nuclear „neoficial” sau nedeclarat al Israelului, spunând că, „nimeni nu poate atinge” Israelul pentru că are are aceste arme.

Nu e prima oară când Erdogan vorbește public despre armele nucleare. În mai 2018, ca reacție la retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, Erdogan a declarat furios: „Cei care au peste 15.000 de focoase nucleare amenință în prezent”.

Cât privește primirea de către Turcia a primului lot de componente pentru sistemul de apărare rusesc S-400, Erdogan spune: „Acest lucru adaugă, desigur, o putere complet diferită sistemului nostru de apărare. Orice am făcut în ultimii 18 ani a fost pentru Turcia”.

Firește, de la vorbe la fapte e o cale lungă. Erdogan și-a clădit cariera politică pe inflamarea electoratului turc, iar ultimele declarații s-ar putea să aibă același scop. Mai ales că tema principală a discursului său a fost atacul împotriva „rebelilor” din partidul său AKP care încearcă să-i submineze puterea prin scindarea acestei formațiuni politice.

Există, însă, motive reale de îngrijorare în ceea ce privește planurile lui Erdogan. Deși nu a existat niciodată o confirmare, jurnaliști turci independenți au scris în ultimii ani despre încercarea lui Erdogan de a produce propriile focoase nucleare.

Transformarea Turciei într-o putere nucleară sub conducerea lui Erdogan nu ar fi nicidecum o veste bună pe plan internațional. Ankara nu a acordat niciodată o considerație deosebită pactelor și tratatelor internaționale și a demonstrat că e gata să încalce suveranitatea statelor vecine ori de câte ori i-o cer interesele.

Operațiunile militare din Irak și Siria, încălcarea constantă a spațiului aerian al Greciei sau ultimele provocări din Cipru dovedesc cu prisosință acest lucru.