Erdogan se întoarce la Trump cu fesul în mână! Vrea ajutor împotriva rușilor!

US President Donald J. Trump (L) talks to Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan (R) at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a two-day meeting. EPA/TATYANA ZENKOVICH / POOL

Președintele turc Recep Erdogan a crezut că poate să manevreze pe toată lumea profitând de ițele din ce în ce mai încurcate ale politicii internaționale. Până acum i-a ieșit. A instaurat în Turcia un sistem autoritar profitând de puciul împotriva sa. A bătut palma cu Putin pentru sistemul de apărare S 400, deși a doborât un avion militar rusesc. Pe Trump l-a convins să limiteze sancțiunile împotriva Turciei pentru achizițiile militare din Rusia. Ba mai mult, și-a trimis trupele în Siria și Libia și vrea să-și ia parte cu forța din rezervele de hidrocarburi aflate în Estul Mediteranei.

Numai că, în ciuda faptului că Turcia are o armată puternică, nu a atins nici pe departe nivelul de super-putere. Ulciorul cu care tot jonglează Erdogan a început să se crape periculos, iar Turcia e mai izolată ca niciodată pe plan internațional. Asta nu înseamnă, desigur, că nu poate trage după ea în prăpastie și Uniunea Europeană.

Marea problemă pentru Erdogan în acest moment este ofensiva sirienilor (ajutați de ruși) în Idlib, care au dus la mari tensiuni cu rușii. Deși se pare că a reușit să lege (cel puțin aparent) o prietenie cu Putin, Erdogan nu a reușit să-l facă pe liderul rus să-și folosească influența pentru a opri ofesiva lui al Assad. Dimpotrivă, aviația rusă intervine decisiv ori de câte ori sirienii sunt în dificultate. În ultimul raid, doi soldați turci (care participau la o contraofensivă a milițiilor islamiste rebele în apropierea localității Nayrab) au fost uciși.

Acest incident pare să-l fi speriat pe Erdogan, care e din nou tentat de o întoarcere ca la Ploiești a politicii sale externe. Astfel, susține Bloomberg citând un oficial de la Ankara, Turcia a cerut Statelor Unite sistemul său de apărare Patriot "pentru a descuraja" ofensiva sirienilor și rușilor din Idlib.

O mișcare de-a dreptul jenantă, comentează presa americană, dacă ne gândim că Washingtonul a anunțat ferm că  nu va oferi rachete Patriot Turciei dacă această țară va cumpăra sistemul S-400 de la  Rusia. Surd la amenințări, Erdogan i-a sfidat pe americani, iar componentele sistemului rusesc au început să vină în Turcia încă de anul trecut.

Acum, însă, cu spatele la zid, Erdogan se căiește, Un înalt oficial turc din Ankara a declarat, sub protecția anonimatului,  că Turcia a cerut SUA să posteze două baterii de apărare anti-rachetă Patriot pe granița sa din sud, pentru a contracara puterea aeriană rusă. Potrivit oficialului de la Ankara, Turcia așteaptă să primească răspuns de la americani la solicitarea adresată reprezentantului special al SUA pentru Siria, James Jeffrey. Până în acest moment, ambasada SUA în Turcia a refuzat să comenteze aceste zvonuri.

E greu de spus ce șanse au turcii să primească ajutor american. E adevărat, Statele Unite se plasează pe o poziție apropiată de a Turciei în ceea ce privete ofensiva din Idlib. Relațiile dintre SUA și Turcia sunt, însă, cât se poate de proaste. La începutul anului trecut, s-a ajuns până în punctul în care administrația Trump a emis un ultimatum potrivit căruia Turcia trebuie „să aleagă în final să rămână în NATO sau să cumpere S-400-ul rus”. Mai mult, recenta vizită făcută de reprezentanții Statelor Unite în Libia, în cursul căreia s-au purtat discuții numai cu generalul rebel Khalifa Haftar (care are și cetățenie americană, de altfel) arată că Washingtonul și Ankara se află pe poziții divergente și în această problemă cu Ankara. În relații proaste și cu ruții și cu americanii, Erdogan va încerca probabil să îii forțeze pe europeni să-i acorde ajutor, mai ales că îi are la mână cu milioanele de imigranți care așteaptă în Turcia primul prilej de a-și continua călătoria spre Occident.