Erdogan se întoarce la iatagan. Efectele sancțiunilor SUA asupra armatei Turciei

Erdogan se întoarce la iatagan. Efectele sancțiunilor SUA asupra armatei Turciei

Restricții europene pentru trupele terestre

În ceea ce privesc forțele terestre, ele par, la prima vedere, cele mai puțin expuse, echipamentul lor fiind adesea de origine germană sau locală.

Cu toate acestea, unele dintre capacitățile lor vor fi mai afectate decât altele, cum ar fi artileria, care include multe tunuri fabricate în SUA (M110, M107, M114 și lansatoare de rachete multiple M270).

Iar trupele terestre trebuie să facă față unor restricții deja impuse de unii dintre furnizorii  europeni. Berlinul nu mai livrează, de exemplu, piese pentru tancurile Leopard2, după operațiunile lansate de Erdogan în nordul Siriei.

Experții apreciază că, totuși, armata turcă va fi în măsură să asigure menținerea în stare operațională a acestor echipamente și material. Dar acest lucru se va face nu fără mari dificultăți. De-a lungul timpului, va deveni din ce în ce mai complicat.

Baza de la Incirlik, asul din caftan

Evident, Ankara a reacționat puternic la anunțarea sancțiunilor SUA și a făcut apel la „spiritul” Alianței Nord Atlantice.

„Solicităm Statelor Unite să reconsidere această decizie de sancțiuni nedrepte (...) și ne reafirmăm disponibilitatea de a rezolva problema prin dialog și diplomație, în conformitate cu spiritul alianței”, a răspuns Ministerul Afacerilor Externe din Turcia.

În ceea ce privește riscul reprezentat de S-400, partea turcă a vorbit despre „acuzații nefondate”, reamintind că Turcia „a propus să abordeze această problemă într-un mod obiectiv și realist prin crearea unui grup de lucru”.

Și, la rândul său, Erdogan a pus mâna pe iatagan și anunțat măsuri de retorsiune. Nu ar fi surprinzător dacă s-ar vorbi mult despre soarta bazei de la Incirlik (unde se află depozitate bombe nucleare americane) în zilele următoare.