Evenimentul Zilei > International > Erdogan a adus armata sub control
Erdogan a adus armata sub control

Erdogan a adus armata sub control

Guvernul de la Ankara şi-a consolidat puterea asupra forţelor armate turce

Rolul dominant pe care armata turcă l-a jucat în viaţa politică internă pare să se fi încheiat odată cu verdictul dat de justiţie într-un proces fără precedent în Turcia. După 20 de luni şi 108 înfăţişări, aproape 330 de ofiţeri au fost condamnaţi la închisoare pentru implicare într-o tentativă de lovitură de stat organizată în 2003, trei foşti generali primind câte 20 de ani de detenţie în acelaşi dosar.
Ofiţerii sunt acuzaţi că ar fi urmărit instalarea haosului în Turcia prin organizarea mai multor atentate cu bombă, şi chiar provocarea unui război cu Grecia, pentru a justifica astfel o intervenţie a armatei şi înlăturarea în final a guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan. Până în 2002, când la putere a venit Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), o formaţiune cu rădăcini islamiste condusă de Erdogan, armata turcă era atotputernică, fiind ceea ce ofiţerii numeau garantul laicităţii statului turc.
Din 1960 până în 1997, armata a înlăturat prin lovituri de stat patru guverne suspectate că ar dori islamizarea ţării. Erdogan, care se află acum la cel deal treilea mandat de şef al guvernului de la Ankara, a reuşit însă din 2002 până acum să ţină sub control civil forţele armate, blocându- le accesul pe care îl aveau pe scena politică.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: