Episod șocant, joi, la Patriarhie. Un bărbat a venit în Dealul Mitropoliei, și-a dat haina jos și a scos la iveală un lanț cu zale aurite de care erau agățate portretele Patriarhului Kiril al Rusiei și al Preafericitului Daniel, Patriarhul României, dar și cele ale președintelui rus Vladimir Putin, respectiv al președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Apoi a scos din buzunar un briceag și s-a tăiat în palmă, după care a aruncat pe jos mai multe bancnote care, imediat, au început să fie culese de sărmani. După acest moment, bărbatul a fost preluat de jandarmi, legitimat, i-au fost dezinfectate preventive zgârieturile făcute cu briceagul.
Protagonistul episodului este Alexandru Solomon, unul dintre cei mai cunoscuți regizori și producători de film de la noi, operator de imagine și scenarist.
”Cu ocazia vizitei Patriarhului Kiril al Rusiei, care vine în România cu binecuvântarea Președintelui Putin, fost colonel KGB, am vrut să fac un dar de sânge și de bani, în memoria tuturor victimelor represiunii comuniste și fasciste din România și din Rusia”, a explicat Solomon. Acesta susține că gestul său nu este altceva decât un act artistic.
Gestul lui Alexandru Solomon a devenit viral în mediul online, iar părerile sunt împărțite. În timp ce anumite voci dezabrpobă gestul, persoane publice apreciază mesajul transmis de cineastrul Solomon. Acesta, într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook, a precizat că pentru performance-ul de un minut a fost anchetat și tirmis la psihiatrie: „Acţiunea a durat 1 minut, dar ce a urmat a durat 7 ore: jandarmi, poliţie, psihiatrie. Concluzia: tulburări de adaptare”.
Cine este Alexandru Solomon
Alexandru Solomon are 51 de ani, a regizat peste 10 documentare, continuându-și cariera de director de imagine pentru filme de ficțiune, colaborând cu regizori ca Nicolae Mărgineanu, Sinișa Dragin, Andrei Blaier, Titus Munteanu, Marius Barna. A fost premiat la festivaluri de film din Europa și SUA. Solomon a produs mai multe lungmetraje documentare celebre, precum: „Marele jaf comunist” (2004), despre jaful Băncii Naţionale Române din 1959, pentru care a câştigat marele premiu la festivalul Mediawave (Ungaria), „Război pe calea undelor/ Cold Waves” (2007), un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece, „Kapitalism – reţeta noastră secretă” (2010) sau „România: Patru patrii” (2015). Din 2010, Alexandru Solomon este directorul Festivalului de Documentar şi Drepturile Omului One World România.
„Ouăle lui Tarzan”, cel mai recent documentar al lui Alexandru Solomon a fost lansat luna aceasta în cinematografele româneşti.