Epidemia de rujeolă în declin, dar încă mortală

Numărul de cazuri de rujeolă scade de la o săptămână la alta, dar asta nu înseamnă că am scăpat de epidemie. Mai mult, am intrat în sezonul gripal și avem deja, la nivel național, 25 cazuri de gripă clinică (în intervalul 09-15.10.2017), de cinci ori mai multe decât în săptămâna similară din sezonul trecut. Legea vaccinării a trecut de Senat și urmează să ajungă la Camera Deputaților

Vestea bună e că numărul cazurilor de rujeolă înregistrate scade. Potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în săptămâna 13-20 octombrie 2017, s-au înregistrat doar 44 de cazuri noi de rujeolă, numărul total al persoanelor îmbolnăvite de la izbucnirea epidemiei ajungând acum la 9.670. Din păcate, însă, s-a înregistrat și al 35-lea deces. E vorba de o femeie din Brașov, nevaccinată, în vârstă de 39 de ani care a făcut meningoencefalită rujeolică, a stat câteva zile în comă și apoi a murit. Era asistentă medicală la Spitalul de Pediatrie și se îmbolnăvise de rujeolă în septembrie.

35 de decedați, toți nevaccinați

Legat de cele 35 de decese înregistrate, CNSCBT a dat publicității o listă cu diagnosticul fiecărui pacient și starea sa de vaccinare. Constatăm, astfel, că din cele 35 de desese, 25 au fost copii cu vârsta sub un an, alți 4 aveau vârste între 2 și 9 ani, 3 aveau între 14 și 17 ani, iar ultimii 3 aveau 27, 29 și 39 de ani. Niciunul, însă, nu a fost vaccinat. Toți au făcut boli grave, plecând de la rujeolă complicată, până la pneumonie, bronhopneumonie, encefalită, sepsis și meningoencefalită.

Unul din miturile promovate de antivacciniști este acela că rujeola, în sine, n-ar ucide. Greșit, spun medicii. „Da! S-a murit din cauza rujeolei! Nu știu câte cazuri de deces trebuie să mai adunăm ca să realizăm cât de serioasă este această boală! (...) Dintre cele 35 de decese înregistrate, unul îl cunosc. A fost o rujeolă confirmată serologic, o formă severă de boală, la un copil nevaccinat, cu comorbidități”, explică Dr. Anca Drăgănescu, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, medic primar pediatru și specialist boli infecţioase la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București.

După rujeolă, imunitatea e slăbită luni de zile

Tot ea explică și gravitatea bolii. „Boala în sine poate determina complicații, unele chiar severe! Imunosupresia după rujeolă poate dura câteva săptămâni sau luni, timp în care organismul se apără mai greu de alte posibile infecţii. În acest an am avut peste 250 de cazuri internate cu diagnosticul de rujeolă, care au prezentat, marea majoritate, complicații respiratorii: pneumonie, insuficiență respiratorie acută, otită, laringită, sindrom de deshidratare acută, suprainfecții bacteriene”.

În paralel, mult așteptata Lege a Vacinării a fost adoptată, luni, de Senat, cu 99 de voturi „pentru” și o „abținere”. Ea va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional