Cea mai mare epidemie bacteriană Europa scoate în evidență lipsurile americanilor din sectorul alimentar în condițiile în care o epidemie similară ar izbucni și acolo, informează Associated Press.
Autoritățile spun că este practic imposibil testezi alimentele pentru fiecare tulpină a bacteriei, chiar dacă sunt deja cunoscute. Industria alimentară se concentrează astăzi pe prevenirea singurei tulpini considerate cu adevărat periculoasă(0157:H7), deși celelalte tulpini, mai puțin cunoscute și „mai puțin agresive” au îmbolnăvit din ce în ce mai mulți oameni în ultimii ani. Ieri, a apărut oficial cel de-al șaptelea serotip al bacteriei E.Coli, o mutație a două serotipuri cunoscute. „Este un semnal de alarmă în ultimul ceas”, a declarat dr. Robert Tauxe, reprezentant al Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Fermierii renunță la recolta de lângă fermele de animale Americanii nu au niciun motiv să nu mai consume legume proaspete, însă autoritățile suflă și-n iaurt. Deja au fost prelevate probe din câteva legume importate din țările cu probleme. De asemenea, este verifcată „la sânge” carnea de vită, după ce americanii au mai trecut printr-un episod similar. Existau teste pentru cele șase serotipuri, înainte ca epidemia din Europa „să scoată” un nou serotip. Producătorii nu mai așteaptă însă măsurile oficiale. Fermierii din California și alte zone vecine au convenit voluntar să nu mai culeagă recolta agricolă din preajma fermelor de animale sau, dacă a fost îngrășată natural cu gunoi de grajd. Totuși, americanii admit că nu au cum să prevină răspândirea epidemiei. „Nu există reguli pentru așa ceva. Niciodată nu ai cum să știi ce te așteaptă după colț. Nu poți preveni în totalitate”, atrage atenția Caroline Smith, inspector sanitar-veterinar, citat de AP. Sursele contaminării de-a lungul timpului Deși este o bacterie comună, care trăiește în mod natural în intestinele animalelor și ale oamenilor, anumite serotipuri sunt extrem de toxice și provoacă diaree, blocajul rinchilor, convulsii și chiar moarte. Cel mai de temut serotip la americani a fost considerat E. coli O157:H7, după ce în 1993 a declanșat o epidemie la un fast-food, iar în 2006 a declanșat o altă epidemie, când a fost implicat spanacul. Epidemia din Europa a scos la iveală o nouă tulpină a bolii, o combinație mutant dintre două serotipuri deja cunoscute. Bilanțul victimelor este de 18 morți și 1.600 de îmbolnăviri, 500 fiind forme de boală fatale (sindrom uremic hemolitic).