Creşterea preţului gazelor naturale ar trebui să fie anul acesta de două cifre pentru a se putea recupera o parte din costurile neacoperite din vânzarea gazelor din anii precedenţi, a declarat, astăzi, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.
"Trebuie să ne aşteptăm ca majorarea preţului să se întâmple în mai mulţi paşi, cu două cifre, dar trebuie discutat cu autorităţile să se găsescă soluţii de protejare a consumatorilor vulnerabili" a spus Hajdinjak.
El a adăugat că România are un preţ redus la gazele naturale, iar companiile de distribuţie nu îşi mai pot permite să vândă sub costuri.
Potrivit directorului general al E.ON România, pe parcursul anilor 2009 şi 2010, nivelul costurilor neacoperite din vânzarea gazelor de către companie au depăşit 400 milioane de lei, iar conform prognozelor, în primul trimestru al acestui an se estimează acumularea altor pierderi de peste 240 milioane de lei.
Ultima majorare a preţului gazelor naturale a avut loc în 2008, iar în 2009 preţul a scăzut de două ori - cu 3%, respectiv 5%.
"Avem nevoie urgentă de această creştere a preţului, pentru că industria de profil are probleme foarte mari. Piața a fost atât de dezechilibrată, încât dacă am vrea să ne recuperăm toate pierderilor în timp scurt, șocul ar fi imens", a menţionat Hajdinjak. Gaze din producția internă pe sponciEl a explicat că din cauza măsurii luate de autorităţi pentru ajutorarea producătorilor de îngrăşăminte chimice, în vara anului trecut când s-au făcut stocurile, mare parte din producţia internă a ajuns la aceşti mari consumatori, astfel că nu au mai fost disponibile cantități mari și pentru înmagazinare. Așadar, acum se consumă multe gaze din import, în luna februarie ajungând la 41,5% din consum.
Preţurile la gazele naturale vor creşte în intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011. Eliminarea preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze a fost solicitată de Fondul Monetar Internaţional în negocierile purtate cu autorităţile române. Această liberalizare va avea ca efecte creșterea concurenței pe piață, ceea ce va duce, pe termen lung, la scăderea costurilor pentru consumatori, potrivit reprezentantului E.ON România. „Din punctul nostru de vedere, liberalizarea se face prea târziu, ar fi trebuit făcută mai devreme”, a mai menționat Hajdinjak. Liberalizarea, o „veste bună” El a adăugat că "liberalizarea preţului la gaze este o veste bună pentru investitorii în acest domeniu. Mulţumim suportului FMI în acest sens". Pe de altă parte, din profitul realizat din activitatea de furnizare a gazelor în 2009, compania a acordat anul trecut dividende la bugetul de stat în valoare de 111,2 milioane lei. Este pentru prima dată când compania acordă dividende, din 2005, când a intrat pe piață. Suma a fost însă utilizată pentru compensarea creanțelor pe care E.ON România le avea de recuperat de la compania de stat CFR. Astfel, E.ON și-a redus creanţele la CFR de la 153 milioane lei la 25 milioane lei.