Englezii si americanii, corijenti la viitor

Statele Unite si Marea Britanie se afla pe ultimele doua locuri ale unui raport UNICEF privind bunastarea si situatia copiilor din 21 de tari industrializate.

Raportul, intocmit pe baza datelor stranse in perioada 2000-2003, a avut in vedere 40 de indicatori, intre care cei mai importanti au fost nivelul de trai, relatiile cu familia si prietenii de aceeasi varsta, educatia, consumul de alcool, sanatatea si siguranta.

In mod surprinzator, raportul claseaza pe ultimul loc Marea Britanie, tara in care copiii se simt neglijati, se plang de familie si prieteni, consuma alcool si se drogheaza.

 Copiii britanici cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani sunt cel mai putin satisfacuti de familiile si prietenii lor, iar doar 43a dintre ei cred ca apropiatii lor sunt "gentili si serviabili".

Prin comparatie, acest procent este de 80% in cazul copiilor din Portugalia si Elvetia. In Marea Britanie, 16,2% dintre copii traiesc in saracie, clasand tara lor pe locul 18 la acest capitol.

Peste o treime dintre copiii britanici (35,3%) nu au alta ambitie decat sa-si gaseasca o meserie fara calificare. In privinta comportamentului lor (alcool, canabis, scandaluri si sarcini nedorite), Marea Britanie sta cu mult mai rau decat celelalte 20 de tari.

La 15 ani, 38% dintre adolescenti au deja relatii sexuale, iar 32% au trecut de prima betie. 44a dintre ei au afirmat ca au participat la o bataie in ultimele 12 luni.

Potrivit lui David Bull, directorul UNICEF pentru Marea Britanie, raportul este "un tablou incredibil de tragic al situatiei copiilor britanici, care sufera in mod inacceptabil intr-una dintre cele mai bogate tari ale lumii". Pe primele trei locuri ale clasamentului se situeaza Olanda, Suedia si Danemarca, raportul inlcuzand si trei dintre tarile fostului bloc comunist: Polonia (14), Cehia (15) si Ungaria (19).