Englezii decid prin vot cine poate fi un lord

Guvernul britanic pregateste reforma Camerei superioare a legislativului.

Deputatii britanici au votat miercuri ca toti membrii Camerei Lorzilor sa fie alesi, dar au sustinut in acelasi timp si varianta mai blanda in care 80% dintre acestia sa treaca pe la urne si numai 20% sa fie numiti in functie, ca si pana acum. Votul sustine, partial, reforma istorica a Camerei Lorzilor, propusa de guvernul laburist al premierului Tony Blair.

Planul de reforma mai propune abolirea titlurilor ereditare si redenumirea Camerei superioare, care nu va mai fi rezervata in exclusivitate membrilor nobilimii. Inceputa in 1999, reforma Camerei Lorzilor a revenit in centrul dezbaterilor anul trecut, odata cu deschiderea unei anchete asupra finantarii dubioase a Partidului Laburist, banuit ca a profitat de generozitatea financiara a unor oameni de afaceri, recompensati ulterior cu titluri nobiliare.

„Este un vot spectaculos in istoria parlamentului britanic”, a declarat miercuri Jack Straw, ministrul pentru relatia cu parlamentul, omul insarcinat cu pregatirea proiectului de lege. In ciuda multumirii lui Straw insa, scrie BBC, viitorul reformei este inca unul incert. Votul deputatilor nu se transforma automat in act legislativ si, in plus, Camera Lorzilor se va pronunta pe acelasi subiect saptamana viitoare, presa britanica anticipand o opozitie hotarata fata de orice reforma profunda. Pe baza voturilor din ambele Camere, dar si a discutiilor cu partidele parlamentare, Straw va stabili mai apoi viitori pasi ai reformei, precum si forma exacta a acesteia. 

Istoric

O traditie inceputa in secolul al XIV-lea

Camera Lorzilor exista din secolul al XIV-lea si niciunul dintre membrii sai nu a fost ales vreodata. In forma actuala, ea cuprinde 751 de membri, printre care se afla 725 de membri ai nobilimii britanice (Lords Temporal), doi arhiepiscopi si 24 de episcopi ai Bisericii Anglicane (Lords Spiritual). Nu mai putin de 633 dintre actualii membri sunt numiti pe viata, iar 92 de membri isi transmit titlul mostenitorului. Cea mai mare parte a titlurilor ereditare au fost eliminate din Camera, cu ocazia primului pas al reformei, inceputa in 1999. 

Initial, Camera Lorzilor era mai puternica decat cea a Comunelor, dar puterile ei au fost reduse substantial incepand cu secolul al XIX-lea. Azi, rolul Camerei superioare este de a imbunatati sau de a bloca, temporar, legile votate in Camera inferioara, cu exceptia celor legate de taxe ori de buget.

Potrivit planului inaintat de guvern, cel putin 50% dintre membrii viitoarei structuri ar trebui alesi la urne, iar toate titlurile ereditare abolite. Membrii Camerei Lorzilor nu vor mai intra pe viata, ci pentru maximum 15 ani, o reforma aplicata in timp, iar numarul lor va fi redus la 540. In plus, in conditiile in care Camera nu va mai fi rezervata exclusiv nobilimii, ea ar putea primi numele de „Camera Reformata”.