Energocom va cumpăra din România energie electrică în proporție de 62% din consumul total. Prognozele pentru luna ianuarie

Energie electrică. Sursa foto: SA Energocom

Republica Moldova. În luna ianuarie 2025, Societatea pe Acțiuni (SA) Energocom va suplini necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova, malul drept al râului Nistru, cu producție locală și cu importuri din România. Cel mai mare volum de achiziții va fi făcut din România, după ce malul drept nu ar mai putea procura energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, întrucât concernul rus Gazprom a notificat SA Moldovagaz că va sista livrările începând cu 1 ianuarie 2025.

Centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera 28% din consum

Potrivit SA Energocom, se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 mii MWh. Volumul constituie circa 28% din consum. Totodată, 46 mii MWh ar urma să constituie energia regenerabilă atât de la instalațiile care au tarif fix stabilit de Agenția Națională de Reglementare în Energetică, cât și cele de pe piața liberă. Acestea însumat reprezintă aproximativ 10%. Sursele de energie regenerabile însă depind de condițiile meteo și nu pot fi contabilizate ca surse sigure și continue.

Prognoza consumului de energie. Sursa foto: Ministerul Energiei

Restul 62% vor reprezenta importuri din România. Cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM. De pe OPCOM urmează să fie achiziționați peste 178 mii de MWh. Volumul reprezintă echivalentul a 39% din necesar. În baza contractelor bilaterale vor fi achiziționați alți 105 mii MWh, ceea ce constituie 23%.

„SA Energocom a căutat cele mai optime contracte pentru consumatorii Republicii Moldova, luând în calcul consumul diferit pentru zi/noapte, zi lucrătoare/zi de odihnă, precum și ținând cont de ofertele de prețuri”, a anunțat întreprinderea.

De asemenea, SA Energocom a subliniat că va lucra în colaborare cu operatorii sistemelor de transport din România și Republica Moldova pentru a face posibil ca angajamentele contractuale să fie realizate. Actualmente, importurile din România sunt dependente de capacitatea comercială alocată la hotar.

Republica Moldova în Stare de Urgență

La 16 decembrie curent, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență. Decizia a fost luată în contextul întreruperii livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului de către Federația Rusă. Acțiunea ar putea duce la o criză umanitară în regiune. De asemenea, aceasta poate provoca întreruperea producției de energie electrică a Centralei de la Cuciurgan, de unde se procura energie electrică pentru malul drept.

Ședință la Guvern. Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova

În acest context, la Guvern și-a început activitatea o celulă de criză. Aceasta va asigura gestionarea unor eventuale situații de urgență în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și posibile întreruperi în furnizarea energiei electrice.

Astfel, în lipsa curentului electric, spitalele și unitățile medicale vor funcționa fără întrerupere. Totodată, școlile vor trece la generatoare. De asemenea, autoritățile vor colabora cu operatorii de telefonie mobilă pentru a garanta conectivitatea în situații de urgență.

La fel, Ministerul Energiei a anunțat cum planifică să acopere consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025. Scenariile vor fi aplicate în cazul în care MGRES va opri livrările. Instituția a precizat că necesarul de energie electrică va fi acoperit din surse interne de producere, din surse regenerabile și din import.