Energizaţi-vă fără medicamente

Rădăcina de ginseng, ceaiul verde, coenzima Q10 şi ardeii conţin substanţe care alungă oboseala şi vă ajută să vă revigoraţi organismul.

  • Dacă vă simţiţi vlăguiţi de energie, puteţi încerca să vă puneţi pe picioare cu două-trei căni de ceai verde, cu ardei sau cu suplimente cu coenzima Q10.

Aceasta din urmă ajută la producerea energiei în celule şi se găseşte în cărnuri, precum ficat sau rinichi.

  • De asemenea, vă puteţi baza pe portocalele amare sau pe vitamina B pe care o găsiţi în fructe, legume şi drojdie.

Maximum trei pătrăţele de ciocolată neagră

  • Dacă vă simiţiţi slăbit, puteţi încerca să vă învioraţi cu stimulente precum cafeina.

„Cafeina şi compuşii similari accentuează metabolismul pentru o perioadă, ceea ce vă poate face să vă simţiţi bine“, afirmă Roger Clemens, purtător de cuvânt la Institute of Food Technologists. De asemenea, cafeina vă poate creşte puterea de concentrare, iar în cazul atleţilor, îi protejează de epuizare.

Dintre produsele care conţin cafeină, puteţi alege ceaiul negru, care mai are în plus antioxidanţi, dar şi cafea sau cacao. „Cafeină se găseşte şi în guarana, un fruct exotic care conţine de 5-6 ori mai multă cafeină decât cafeaua. Guarana se consumă sub formă de suplimente, capsule sau pulbere. Ceaiul cel mai bun se obţine din frunzuliţele foarte tinere din arbustul camelia sinensis“, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Ciocolata trebuie să fie neagră, cu minimum 70% cacao, şi nu ar trebui consumată decât în cantităţi mici, două- trei pătrăţele pe zi, deoarece conţine multe calorii. Nu e bine să vă energizaţi cu mai mult de 200 de miligrame de cofeină pe zi, cel mult două-trei căni de cafea sau ceai. „Excesul de cofeină poate cauza tulburări de ritm cardiac, insomnii, agitaţie“, atrage atenţia Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet şi Obezitate „Calea Moşilor“, din Bucureşti.

Coenzima Q10 din inimă de bou, arahide şi sardine

  • Ginsengul vă ajută să vă adaptaţi mai bine la stres.

„Ginsengul este un adaptogen. El se poate consuma sub formă de capsule sau ceaiuri, dar cea mai bună este rădăcina de ginseng, care a fost lăsată să crească 40-50 de ani şi care se poate consuma ca atare sau se poate adăuga în mâncare. Rădăcina de ginseng creşte performanţa cognitivă. Din păcate, capsulele şi ceaiurile conţin cantităţi extrem de mici de ginseng şi este greu de spus dacă mai sunt eficiente“, mai spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Coenzima Q10, esenţială în eliberarea energiei la nivelul mitocondriei, o puteţi lua din suplimente alimentare. În cantităţi mari, ea se găseşte şi în grăsimea din inima de bou, în ficat, rinichi, dar şi în ulei de soia, în sardine şi arahide.

  • Capsaicina este o substanţă pe care o găsiţi în ardei şi care îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, stimulează digestia şi are efect anticancerigen.

Energie mai puteţi lua şi din portocalele amare. „Este vorba despre un soi de portocale care creşte în Japonia şi din care se prepară conserve şi vin. Portocalele amare uşurează digestia şi atenuează congestiile pulmonare“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi.

  • Vitaminele B se pot lua din fructe, legume, cereale, dar şi din drojdie.