Energie la tot pasul

Britanicii vor să instaleze în podelele magazinelor şi în locurile publice sisteme care să convertească în electricitate paşii trecătorilor.

Cea mai nouă sursă de energie „durabilă“ şi nepoluantă se află, literalmente, la picioarele noastre: oamenii de ştiinţă britanici caută să instaleze minigeneratoare în podelele supermagazinelor şi altor locuri publice aglomerate.

Potrivit cotidianului „The Times“, noile generatoare, acţionate de paşii celor care trec pe deasupra lor, au potenţialul de a alimenta cel puţin sistemele de iluminat ale clădirilor în care sunt instalate. Tehnologia utilizată este relativ simplă: greutatea trecătorilor comprimă o serie de panouri hidraulice încorporate în podele, lichidul din acestea fiind împins prin miniturbine care acţionează dinamuri. Dinamurile generează electricitate, care apoi este înmagazinată în acumulatori. O tehnologie cu potenţial Inginerii care au simulat efectele acestei tehnologii în staţia de metrou Victoria, din centrul Londrei, au calculat că un trafic de 34.000 de persoane pe oră poate alimenta nu mai puţin de 6.500 de becuri obişnuite, cu incandescenţă.

David Webb, un specialist al firmei Scott Wilson, care se află în negocieri cu autorităţile feroviare şi mai multe supermagazine din Marea Britanie pe tema instalării acestor dispozitive, spune că potenţialul tehnologiei nu este deloc neglijabil.

„Putem să facem ceva cu adevărat util cu această energie“, subliniază Webb. În afară de podele, adaugă el, noile generatoare pot fi instalate şi sub şinele de cale ferată sau pe podurile rutiere, pentru a exploata o parte din energia trenurilor şi autovehiculelor care altfel se pierde.

Inspiraţi de armata americană Unul dintre primele locuri publice în care va fi instalată noua tehnologie va fi probabil Turnul Spinnaker, o platformă turistică înaltă de 170 de metri, din Portsmouth. Minigeneratoarele vor fi montate sub suprafaţa treptelor pe care turiştii urcă în turn. Webb spune că s-a gândit să exploateze, la o scară mai mare, însăşi mişcarea de balans a turnului. „Toate clădirile se balansează, dar cele foarte înalte, sau structuri precum releele de televiziune, sunt mult mai atrăgătoare din acest punct de vedere, deoarece mişcările lor sunt mai ample“.

Tehnologia are la bază minigeneratoarele încorporabile în bocanci, testate de armata americană. Acestea au fost adaptate şi integrate în prototipuri care funcţionează deja în incinta companiei The Facility, cu sediul la Londra.