Compania italiană de utilităţi Enel Spa merge înainte cu planurile de vânzare a activelor din România şi Slovacia, în ciuda recentei întârzieri, un efort necesar pentru a reasigura investitorii că-şi va reduce datoria şi se va concentra din nou pe pieţele cu o creştere mai rapidă, potrivit unui articol apărut în publicaţia britanică Financial Times, scrie Agerpres.
“Avem într-adevăr oferte. Ştim într-o măsură mai mare sau mai mică ce probleme sunt cu această vânzare, care ar putea fi finalizată între ianuarie şi iunie. Activele vor fi vândute în 2015, astfel încât nivelul datoriei va scădea mai mult decât am planificat iniţial”, a afirmat directorul general al Enel, Francesco Starace, într-un interviu acordat 'Financial Times'.
Enel, deţinut în proporţie de 30% de Guvernul italian, nu a reuşit să-şi reducă datoria masivă, după ce, în 2008, a achiziţionat compania spaniolă de utilităţi Endesa, în timp ce a investit în noi pieţe aflate în creştere rapidă din afara Europei.
Francesco Starace, numit în mai director general, a reuşit deja să implementeze schimbări organizaţionale, menite să simplifice structura companiei, inclusiv o serie de măsuri de reducere a costurilor.
Totuşi, el se află sub presiune pentru a vinde activele promise din Europa de Est, care ar putea aduce companiei aproximativ patru miliarde de euro.
Obiectivul Enel era să ajungă la un nivel al datoriei de 39,5 miliarde de euro la sfârşitul lui 2014, faţă de 37 de miliarde de euro estimat anterior, pentru a calma temerile investitorilor.
Vânzarea activelor din Slovacia şi România ar implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din acţiunile Enel România.