Emoționant: 9 mai - „Basarabia, prizoniera Victoriei”. Video

 Un documentar emoționant a fost realizat de jurnalistul Marian Voicu de regizorul serialului HBO „Umbre” Igor Cobileanski despre semnificația zilei de 9 mai: „Basarabia, prizoniera Victoriei”.

 

Data de 9 Mai are o triplă semnificație pentru România, Ziua Independenței, când România devine stat independent, Ziua Victoriei, care marchează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste și Ziua Europei.

Astfel, Voicu și Cobileanski, și-au unit eforturile pentru a realiza un documentar despre semnificația zilei de 9 Mai,  într-un context diferit: Ce înseamnă această zi pentru UE? Dar pentru Federația Rusă? De ce este interpretată diferit de ruși și de occidentali?

Documentarul distribuit pe YouTube este produs de Marian Voicu (TVR) și regizat de Igor Cobileanski („Umbre”, HBO).

„De ce tancurile care au invadat Basarabia (dar și Bucovina de Nord, țările baltice și Europa de Est) au fost transformate în adevărate monumente de cult? Cum de un instrument al războiului și al morții a devenit un monument al păcii?”, se întreabă Marian Voicu în descrierea documentarului realizat alături de Igor Cobileanski și distribuit pe YouTube.

Instrumentul morții, devenit monument al păcii. „Care este semnificația Zilei de 9 Mai pentru Uniunea Europeană? Dar pentru Federația Rusă? De ce este interpretată diferit de ruși și de occidentali? De ce este privită ca o Zi a Ocupației de unii basarabeni, în timp ce alții o văd ca pe o Zi a Eliberării? De ce tancurile care au invadat Basarabia (dar și Bucovina de Nord, țările baltice și Europa de Est) au fost transformate în adevărate monumente de cult? Cum de un instrument al războiului și al morții a devenit un monument al păcii?

 

Simbolurilor ocupației și militarismului rus au devenit monumente ale „păcii”, „prieteniei”, eliberării”. Cei care cer demontarea acestora sunt numiți „fasciști”, ca și cei care ridică monumente în memoria celor care au fost deportați în Siberia sau uciși de sovietici.

Simbolurile militarismului rus – tancurile, panglica Sf. Gheorghe, parada militară, cântecele Armatei Roșii, par a fi, mai degrabă, simboluri ale neoimperialismului rus. Iar Transnistria, Georgia sau Ucraina – cele mai recente victime ale sale”, scrie Marian Voicu.