Chiar dacă sună ciudat, unele emoții pot fi explicate din punct de vedere chimic. Hormonii pe care corpul nostru îi produce își pun accentul pe modul în care relaționăm și pe cum ne simțim. De aceea, dereglările hormonale pot aduce după ele anxietate, depresie, irascibilitate, furie și chiar insomnie.
Iată care sunt hormonii care ne pot afecta stările emoționale și cum sunt ei priviți din perspectivă psihologică. Dopamină: La nivelul creierului, dopamina are rol de neurotrasmițător - o substanță chimică eliberată de neuroni pentru a trimite semnale către alte celule nervoase. Aceasta joacă un rol major atât în reglarea stării de spirit, cât și în controlul mișcărilor. Multe tulburări, cum ar fi Parkinson, depresia sau schizofrenia, au legătură cu deficiența dopaminei.
Serotonina: Serotonina este un hormon foarte important, care are un efect determinant în reglarea somnului, controlul impulsurilor, pofta de mâncare, metabolismul, agresivitatea, sexualitatea, memoria, reglarea temperaturii corpului și chiar a stării de fericire.
Endorfinele: Edofinele sunt niște hormoni care ameliorează durerile fizice, frica și chiar au un efect analgezic. De cele mai multe ori, acești hormoni sunt eliberați în sânge când se fac exerciții fizice intense, atunci când râdem mult și cu poftă și atunci când avem orgasm. Acest hormon funcționează ca un medicament natural, ajutându-ne să ne relaxăm.
Oxitocina: Acestui hormon i se datorează comportamentul matern, alăptarea, plăcerea sexuală și, de cele mai multe ori, ne ajută să ne alegem partenerii.
Noradrenalina: Acest hormon este responsabil cu dispoziția, reglarea presiunii sanguine și cu excitarea.
Adrenalina: Cat timp ne aflăm sub efectul adrenalinei, înseamnă că am experimentat o situație stresantă sau critică și resimțim adrenalina prin atenția sporită și fixată pe potențialul pericol, în timp ce creierul procesează de zor informații legate de situația stresantă sau periculoasă și caută soluții pentru depășirea acesteia.
Estrogenul: Acest hormon este relevant din punct de vedere psihologic pentru că atunci când nu este la cote optime aduce după sine depresii, irascibilitate și schimbări bruște de comportament. Acest hormon ar mai putea fi responsabil pentru nevoia de dominanță pe care o manifesta unele femei.
Testosteron: Testosteronul este responsabil pentru spiritul competitiv și atitudinea protectivă atât la femei, cât și la bărbați.
Feniletilamina: Puțini știu că acest hormon cu nume complicat este cel care ne induce starea de îndrăgosteală. Acest hormon ne ține încredere în noi la cote înalte, ne face să zâmbim continuu, să visăm cu ochii deschiși și ne taie pofta de mâncare.
Melatonina: În timpul odihnei, melatonina începe să funcționeze împiedicând hormonii energetici să fie activi, astfel încât organismul să își regenereze resursele. Melatonina inhibă activitatea conștientă a creierului, blocând capacitatea de concentrare și gândire.
Vasopresin: Este un hormon care ajută la reglarea apei în organism, prin controlul cantității de apă resorbită de rinichi în timpul filtrării deșeurilor din sânge.
Progesteron: Progesteronul este un hormon sexual feminin produs în principal în ovare în fiecare lună, după ovulație. Este o parte crucială a ciclului menstrual, dar și în menținerea sarcinii.
Prolactina: Prolactina este unul din hormonii care combat efectele stresului și este util organismului, dar numai când este secretat în cantități normale. În caz contrar, excesul va provoca probleme.
Tiroxina: Tiroxina este un hormon tiroidian care conține iod și care nu funcționează la parametrii normali dacă apare anxietatea, pierdere în greutate, tulburările de somn, tremurul mâinilor, slăbiciune, diaree, sensibilitate la lumină, tulburări de vedere.
Acetilcolina: Acest hormon este cunoscut pentru rolul său în a permite creierului să proceseze şi să acceseze informaţii. Este strâns legat de procesul de memorare. Fără acest hormon, nu am fi capabili să ne amintim când am mâncat ultima oară, astfel încât am fi tentați să mâncă în continuu.
După ce am trecut în revistă toți acești hormoni, o să vedem cum ne afectează din punct de vedere psihologic fără să ne dăm seama.
Resimțim MÂNIE atunci când dopamina este în exces, iar anxietatea, atunci când acest hormon este sub cota normală.
Resimțim FERICIRE atunci când serotonina și endorfinele sunt în parametrii buni.
Suntem CURIOȘI atunci când serotonina și feniletilamina sunt în parametrii normali.
Devenim FURIOȘI atunci când noradrenalina depășeste cotele obișnuite.
Devenim EXCITAȚI când adrenalina și feniletilamina sunt secretate în corp în egală măsură.
Devenim STRESAȚI atunci când noradrenalina și adrenalina sunt la cote exacerbate, în timp ce dopamina este mult scăzută, iar prolactina nu este în parametrii normali.
Resimțim DEPRESIE atunci când dopamina, serotonina și estrogenul sunt diminuate, iar melantonina este crescută.
În cazurile de AUTISM s-a constatat că nivelul oxitocinei este foarte scăzut.
Resimțim FRICĂ atunci când adrenalina este mare, iar dopamina și oxitocina sunt scăzute.
Resimțim APATIE atunci când melantonina este crescută, în timp ce adrenalina și noradrenalina sunt scăzute.
Resimțim EUFORIA atunci când nivelul endorfinelor este exacerbat în organism.
Avem REVELAȚII atunci când feniletilamina, dopamina și acetilcolina au nivel crescut în organism.
Resimțim TRISTEȚE atunci când tiroxina este mult diminuată din organism.
Resimțim IRITARE atunci când tiroxina este mult crescută în timp ce testosteronul este mult diminuat.