Liderul PSD Adrian Năstase a acceptat pentru prima oară o invitaţie a postului B1.
Fostul premier Adrian Năstase a venit pentru prima oară la postul B1 şi a vorbit despre relaţia dintre PSD şi PNL, precum şi despre scandalul sexual în care este implicat vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă.
Ironic, fostul premier a spus că Negoiţă a devenit important pentru PSD pentru că era patronul Hotelului Confort - locul în care Năstase a fost debarcat din funcţia de preşedinte executiv.
Dar săptămâna a început cu liberalul Relu Fenechiu, care a susţinut că doar 5% din afacerile sale sunt derulate cu fondurile statului român. Fenechiu a mai spus că, în opinia sa, nu Băsescu este cea mai mare problemă a PNL în relaţia cu PDL, ci politicienii care au dezertat de la liberali la democrat- liberalii conduşi de Boc.
Singurul invitat din tabăra puterii a fost preşedintele UNPR, Marian Sârbu, care a apărat-o pe Roberta Anastase de atacurile opoziţiei. Sârbu şi-a exprimat însă îndoiala că moratoriul propus de Băsescu va avea succes.
ADRIAN NĂSTASE, PREŞEDINTELE CONSILIULUI NAŢIONAL AL PSD
"Aţi văzut ce înseamnă abilitatea politică? Geoană s-a descurcat"
Ioana Lupea: Vă aduc aminte că şi PDL cerea, cu puţin timp în urmă, revocarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, pentru că a încălcat regulamentul. Adrian Năstase: Dar aţi văzut ce înseamnă abilitatea politică? Mircea Geoană s-a descurcat.
Deci până la urmă ţine de jocul politic. Pentru că Geoană a fost acuzat, de asemenea, că a comis abuzuri în Senat. Este evident că Geoană, care avea o situaţie complicată, şi-a dat seama că, în poziţia pe care o avea, trebuia la un moment dat să facă un anumit joc de..., un balet, sigur, păstrând bineînţeles apar tenenţa la PSD, dar fiind mai atent la anumite situaţii.
Ar fi trebuit să facă acest lucru şi Roberta Anastase pentru ca acest conflict să se stingă? Ar fi trebuit să înţeleagă acest lucru mai de mult. Şi practic, având alături nişte oameni cu experienţă, Tăriceanu de pildă, care este liderul grupului de la PNL, nu este un om care să fie un tip radical sau... Nici Mircea Duşa la noi. Deci erau condiţii foarte bune pentru un dialog, dar ea lucrează de fapt, asta e marea problemă, ea neavând o istorie personală foarte solidă, ea lucrează mai mult pe telecomandă. Şi atunci, ea are în permanenţă un telefon pe care primeşte mesaje, transmite, cere indicaţii, instrucţiuni.
RELU FENECHIU, PREŞEDINTELE PNL IAŞI
"A venit un extratestru care ne ameninţă viaţa: Băsescu"
Mircea Marian: A început războiul civil între PNL şi PSD. Greşesc? Relu Fenechiu: Nu ştiu dacă poate fi numit un război civil. O competiţie există între toate forţele politice din România. Adevăratul adversar ar fi PNL din punct de vedere conceptual şi doctrinar rămâne PSD.
Mai important decât Traian Băsescu la ora actuală? Pe pământ a venit un extraterestru care ne ameninţă viaţa, ăsta-i Băsescu. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne separăm de un partid care este de stânga, un partid care a greşit mult în faţa românilor şi în guvernările pe care le-a păstorit, un partid care, după părerea noastră, a liberalilor şi a mea personală, dacă va aplica politicile sociale pe care le propune astăzi, în România va fi mai rău decât astăzi. PSD propune împărţirea sărăciei, iar sărăcia este atât de mare în România, încât realmente nu mai avem ce împărţi.
MARIAN SÂRBU, PREŞEDINTELE UNPR
"Eu n-am fost un adversar al pensiilor private, însă..."
Ioana Lupea: Credeţi că ar fi bine să renunţăm la Pilonul II? Marian Sârbu: Eu n-am fost un adversar al sistemului de pensii privat, însă nam fost un susţinător fervent al modului în care am aplicat noi acest pilon. N-am privit cu ochi foarte buni faptul că o parte din fondul public de pensii se transferă practic în fondurile private. La un moment dat, chiar guvernatorul Băncii Naţionale vorbea despre posibilitatea unui împrumut pe termen lung pentru finanţarea iniţială a acestor fonduri pentru a nu atinge fondul public de pensii, pentru că în acest context e aproape nedrept să vorbim despre deficite atât de mari la fondul de pensii pe care ar trebui să le acoperim din moment ce noi de acolo luăm şi pentru a alimenta fondurile private. Ştiu că n-a fost acceptată până în acest moment ideea ca banii care merg din fondul public către fondurile private de pensii să iasă din ceea ce numim deficit bugetar.