Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, este de părere că Justiţia este o instituţie cheie pentru apărarea statului de drept. Însă, în opinia lui, Constituţia trebuie modificată pentru ca, atât persoanele din justiţie, cât şi serviciile secrete, chiar şi preşedintele ţării, să poată fi traşi la răspundere, în mod transparent şi la vedere.
Prezent la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, unde a susţinut o conferinţă despre „25 de ani de post comunism în România”, Emil Constantinescu a vorbit, la final, despre situaţia actuală din România. El a arătat că Justiţia rămâne o instituţie importantă pentru asanarea corupţiei „Lucrul grav care se poate petrece este când cazurile de corupţie nu mai sunt izolate ci când se creează, ceea ce s-a întâmplat în România, în ultimii 15 ani, un sistem mafiot centralizat, din care fac parte şi instituţiile care luptă împotriva corupţiei”, a punctat fostul preşedinte. „Semnalul important care s-a dat” ar consta chiar în arestarea foştilor şefi ai DIICOT, respectiv ANI, şi a fostului ministru al Finanţelor.
Asemenea măsuri luate de Justiţie sunt, pentru Emil Constantinescu, „un lucru foarte bun şi nu mai poate fi oprit”. Convingerea lui este că „opinia publică din România nu va mai accepta şi nu va mai tolera revenirea, sau crearea unui nou sistem corupt de acest fel, în care totul se desfăşura, în mod organizat, în acest triunghi, politică- oameni de afaceri- mass media, care şi ea s-a dovedit acum, ceea ce este un şoc, a fi, fie cumpărată, în mare parte cu o afacere, fie condusă sau aflată în proprietatea unor foşti ofiţeri de securitate şi care, şi ei, sunt corupţi”.
Emil Constantinescu susţine şi serviciile de informaţii trebuie să dea dovadă de mai multă transparenţă şi să se supună controlului civil şi al Parlamentului. Serviciile ar fi jucat „un rol pozitiv” când au admis să pună la dispoziţia Justiţiei o serie de informaţii, stocate la un moment dat. „Mai departe însă lucrurile trebuie puse în ordinea lor firească. Transparenţa este cel mai bun şi mai important atribut al democraţiei. Democraţia se desfăşoară în mod transparent, democraţia nu se desfăşoară prin servicii secrete”, a explicat Emil Constantinescu, pentru EVZ. După părerea lui, subordonarea serviciilor este posibilă „cu ocazia schimbării Constituţiei”.
După modelul american, ar trebui să existe comisii senatoriale care, în mod transparent, „să poată să tragă la răspundere pe toţi, şi pe preşedinte, şi serviciile de informaţii şi chiar persoanele din justiţie”. Emil Constantinescu a precizat că senatorii nu judecă dar pot scoate la iveală ceea ce este ascuns şi astfel, s-ar crea terenul pentru o acţiune corectă a justiţiei. „Trebuie, din nou, gândit un aspect corect de separare a puterilor în stat. În momentul de faţă fiecare încearcă imixtiuni. Parlamentul în Justiţie, Justiţia în Parlament, Curtea Constituţioanlă în Parlament, nu este corect”.
Fostul preşedinte Emil Constantinescu a decis, în urmă cu trei ani, să se retragă din viaţa publică. „Eu nu am spus că m-au învins serviciile secrete, asta este o minciună propagată de agenţii acoperiţi din presă şi de cei care stăpâneau presa. Discursul este pe net. Am spus că eu nu mă regăsesc în această lume, că nu pot să particip la o societate în care se face o astfel de politică care nu este bazată pe dialog, ci pe insulte, pe lovituri sub centură, şi consider că mă murdăreşte”. El este nemulţumit de „dezbaterea politică murdară în care toată lumea acuză pe toată lumea, se creează impresia unei vinovăţii generale, parcă nu ar mai exista oameni cinstiţi şi corecţi în această ţară”. Aşa că, „până se curăţă terenul”, preferă să se adreseze, printr-un contact direct, mediilor academice şi tinerei generaţii.