Emil Boc, premierul urât de toți bugetarii

Emil Boc. Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Emil Boc este premierul urât de toți bugetarii, ajuns de patru ori primar al Clujului și neatins de scandaluri de corupție.

Emil Boc s-a născut la Răchițele, Cluj în 6 septembrie 1966. A urmat studii de Drept și a fost deputat PD după 1989. A fost primar al Clujului, ales prima oară la alegerile din 2004 când l-a învins pe Ioan Rus de la PSD

A fost o prezență contoversată pe scena politică românească, fiind văzut un soi de „Hopa Mitică” aflat la îndemâna prea-putetnicului zilei, Traian Băsescu. Căzătura lui memorabilă la o emisiune a lui Andrei Gheorghe a contribuit la crearea imaginii sale „burlești”, datorate staturii sale mici.

Un politician poate trăi din banii unui simplu cetățean

A arătat că un politician poate trăi din banii unui simplu cetățean, când se filma în autobuze, la metrou, în hypermarket-uri etc.

A devenit premier în 2008, într-un guvern PNL-PSD care a rezistat până în 2009, când a fost demis prin moțiune de cenzură dar victoria lui Băsescu în 2009, în fața lui Geoană l-a readus în fruntea unei majorități parlamentare ca premier din 2009 până în 2012.

În 2008, mai câștigase alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca, dar a renunțat pentru a merge la Palatul Victoria.

Emil Boc a fost aspru criticat ca simplu executant al deciziilor de la Cotroceni, a fost dur criticat pentru austeritatea din 2010 și lipsa de reacție la protestele care în 2012 îl vor forța să depună mandatul în fața lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Emil Boc, primarul

Emil Boc a câștigat succesiv mandatele de primar al Clujului în 2012, 2016, 2020, deși în 2012, luptându-se cu fostul său coleg Vasile Blaga care câștigase PDL pentru el în dauna Elenei Udrea, favorita lui, Traian Băsescu îl soma pe Emil Boc care ulterior a ajuns la PNL, să se retragă.

Emil Boc este creditat cu succese, făcând din Cluj un oraș cu mașini electrice, un hub IT, un oraș cu performanțe sportive, un oraș în care se va construi și metrou, al doilea oraș după București, Clujul fiind alături de Iași pe podiumul celor mai populate orașe ale României.

Lui Emil Boc i s-a reproșat că ar fi semnat alături de Timișoara, Arad, Oradea, în numele Clujului, așa numitul Patrulater al Vestului văzut ca o mișcare secesionistă care să se rupă de controlul Bucureștiului, în atragerea banilor europeni, ceea ce este anticonstituțional, fiindcă administrația este una centralizată, autoritățile din teritoriu având atribuții limitate de puterea de decizie a organismelor centrale de la București.

Oare ce loc va ocupa Emil Boc în 2024? Va rămâne la Cluj sau va reveni în politica mare de la București? Deocamdată marile scandaluri de corupție din era Băsescu, acestea afectând familia lui dar și pe Elena Udrea și alți favoriți ai „regimului Băsescu”, l-au ocolit pe Emil Boc.