Emil Boc: Opoziţia USL sfidează democraţia

Şeful guvernului a criticat PSD şi PNL pentru că blochează procesul de revizuire a Constituţiei şi a afirmat că atitudinea opoziţiei este o greşeală care nu ţine cont de interesul naţional.

Chiar dacă dezbaterea în Parlament a proiectului de revizuire a Constituţiei este blocată pe timpul vacanţei deputaţilor şi senatorilor, puterea încearcă să ţină caldă, peste vară, această temă.

Atât tema confiscării averilor ilicite, cât şi a reglării raporturilor dintre preşedinte, guvern şi Parlament – principalele puncte de revizuire a Constituţiei - au fost de dezbătute ieri la un forum organizat de UNPR.

Prezent la dezbatere, premierul Emil Boc a criticat opoziţia pentru că s-a opus proiectului de revizuire a Constituţiei.

"Este o greşeală care nu ţine cont de interesul naţional. Dacă Opoziţia, oricare ar fi ea, s-ar raporta mereu spunând «Nu acum, în mandatul următor», niciodată nu am avea o revizuire a Constituţiei. Or o revizuire a Constituţiei este necesară din când în când. Dacă în 2003, opoziţia de atunci ar fi spus «Nu acum, să amânăm», nu am fi avut modificarea Constituţiei. De ce? Pentru că este necesară o majoritate de două treimi. Cred că gestul Opoziţiei este o sfidare a cadrului fundamental al democraţiei", a afirmat premierul.

"Trebuie depăşită lipsa de interes interesat"

Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR şi organizatorul dezbaterii, şi-a exprimat speranţa că modificarea Constituţiei va fi adoptată "rapid", depăşindu-se "micimea" politică şi lipsa de "interes interesat".

"Constituţia unei ţări nu aparţine unei generaţii. Cu atât mai puţin nu aparţine unor oameni politici aflaţi la un moment dat la putere. Constituţia unei ţări reprezintă un temei fundamental în ceea ce priveşte construcţia juridică şi dezvoltarea statului de drept pe perioade lungi de timp.

Facem acest dialog în ideea de a prezenta societăţii româneşti importanţa, funcţionalitatea unei Constituţii revizuite şi moderne", a declarat Diaconescu.

Puterea şi Opoziţia trebuie să găsească un teren comun

La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a pledat pentru găsirea unui consens pe revizuirea Constituţiei. El a cerut Opoziţiei şi Puterii din România "să nu facă din acest subiect unul critic".

"Cred că semnul foarte bun este că acum atât Opoziţia, cât şi Puterea fac propuneri. Pentru modificarea Constituţiei este nevoie de o majoritate largă şi deci va trebui lucrat cu ambele părţi. Eu încurajez ambele părţi să nu facă din acest subiect unul critic. Şi, la fel, încurajez Parlamentul şi Curtea Constituţională a României să găsească un teren comun", a declarat ambasadorul SUA.

"Opoziţia USL este o greşeală care nu ţine cont de interesul naţional.“ EMIL BOC, primul-ministru al României

EXPLICAŢIE

De ce Guvernul este limitat la o singură asumare pe sesiune

Una dintre propunerile de modificare a Constitiţiei, cea referitoare la limitarea dreptului guvernului de a-şi angaja răspunderea asupra unei legi, a fost explicată de Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu.

“Credem că cel mai bine Parlamentul trebuie să facă politică legislativă şi în mod excepţional Guvernul să vină să-şi angajeze răspunderea pe anumite proiecte de lege. (...) E o modificare în folosul, şi nu în detrimentul Parlamentului. Dar Guvernul va rămâne stăpân pe politicile guvernamentale. De la el trebuie să pornească politica legislativă", a subliniat consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu la dezbaterea pe tema revizuirii Constituţiei.