Emil Boc: În 2013 începe liberalizarea preţurilor la gaze şi electricitate

Până în luna septembrie, guvernul va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gazele naturale, calendar care se va implementa în perioada 2013-2015, a declarat astăzi premierul Emil Boc.

Premierul a prezentat astăzi concluziile negocierilor cu experții FMI și ai Comisiei Europene referitoare la împrumutul actual și la noul acord de precauție. Potrivit lui Boc, România intra în colaps economic fără acordul cu instituţiile internaţionale. Iată cele mai importante declarații:

  • Dacă redresarea economică va crea suficient spaţiu fiscal, vom analiza în a doua parte a anului reducerea treptată a contribuţiilor sociale, care au o influenţă  considerabilă asupra creării de locuri de muncă.
  • Nicio frază în actualul acord nu vizează un număr fix de bugetari care trebuie să plece acasă în 2011. Procesul major de restructurare s-a făcut în 2010, iar anul acesta se finalizează, acolo unde e necesar.
  • Nu avem în vedere privatizarea CEC, a Hidroelectrica, Romgaz sau Transgaz. Sunt companii strategice. Avem în vedere privatizarea companiilor care nu sunt exploatate în maniera condiţiilor de piaţă.
  • Va continua procesul de restructurare la CFR Marfă, CFR Călători, CFR Infrastructură, conform calendarului stabilit de Ministerul Transporturilor.
  • Companiile de stat nu au fost reformate şi restructurate în ultimii 20 de ani. Până la sfârşitul lunii iulie 2011, vom face o analiză a fiecărei companii de stat, urmând ca fiecare companie să fie clasificată în una din următoarele categorii: cele care îşi vor continua activitatea, eventual restructurate, companiile care vor fi privatizate sau cele care vor fi lichidate, unde nu există şanse de perfomanţă. Se va analiza punct cu punct fiecare companie.
  • Până în luna septembrie, se va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gazele naturale. Acest calendar se va implementa în perioada 2013-2015.
  • Între timp, până la finele lui 2011, Ministerul de Finanţe cu Ministerul Muncii trebuie să indentifice consumatorii vulnerabili și să stabilească măsurile de protecţie pentru aceștia, în perspectiva măsurilor din 2013-2015.
  • Se vor continua procesele începute în 2010, care vizează vânzarea unor pachete minoritare de acțiuni la Petrom, Transgaz, Transelectrica.
  • Înfiinţarea celor două companii energetice integrate, Electra și Hidroenergetica, rămâne un obiectiv important al guvernului.
  • Pentru accelerarea absorbţiei fondurilor structurale, vom asigura trecerea în subordinea premierului a Autorităţii pentru coordonarea instrumentelor structurale, care acum e în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.
  • Vom institui un sistem simplificat de taxare a contribuabililor mici. Astfel, vom solicita CE ridicarea plafonului de la care trebuie înregistrat ca plătitor de TVA de la 35.000 de euro la 50.000 de euro.
  • Avem în vedere o simplificare a declaraţiilor fiscale prin înființarea ghişeului unic şi extinderea depunerii declaraţiilor electronice.
  • Vom realiza o inventariere a facturilor neachitate la finele 2010 la nivelul bugetului general consolidat şi al întreprinderilor de stat şi vom stabili un program de reducere a acestor datorii. Vrem o poză exactă, un inventar complet al datoriilor până la finele aprilie.
  • La Sănătate, guvernul va continua restructurarea, pentru a asigura funcţionarea la standarde ridicate de calitate a sistemului, în limita alocărilor bugetare. Măsuri: clarificarea cadrului legislativ referitor la taxa aplicată distribuitorilor de medicamente, eliminarea obligativităţii de a încheia contracte cu toate spitalele.
  • Miza viitorului acord este creşterea economică şi consolidarea României.
  • Dacă obiectul vechiului acord a fost de evita derapajele, obiectivul noului este asigurarea creşterii economice. Pentru 2011 se prognozează o creştere economică de 1,5-2%, iar pentru 2012, de 4 - 4,5%. Aceste obiective stau în centrul acordului pe care îl încheiem cu FMI, BM şi CE.
  • Aşa cum primul acord a fost în interesul României, şi acest acord va fi în interesul românilor. E uşor de observat că dacă nu luam acele măsuri dure, cu costuri politice, România ar fi intrat în colaps economic.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că acordul încheiat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială s-a încheiat cu success şi că economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză. Potrivit şefului statului, România nu va trage ultima tranşă din acordul cu FMI şi va încheia un nou acord de precauţie cu FMI şi CE, în valoare totală de cinci miliarde de euro. Despre noul acord a vorbit, luni, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a precizat că "acordurile cu FMI şi CE sunt de tip preventiv, cele cu Banca Mondială sunt de fapt o continuare a programelor de restructurare. În total, este vorba de 5 miliarde de euro (prin acordurile preventive, n.r.) şi 400 de milioane de euro de la Banca Mondială. De la FMI vor fi 3,6 miliarde de euro, reprezentând 300% din cota României la FMI. De la Uniunea Europeană vor fi 1,4 miliarde de euro".