Elveţia, ţara "turismului suicidar"

Un cuplu britanic a sosit la clinica elveţiană Dignitas, soţii dorind să fie eutanasiaţi împreună. Cei doi sufereau de cancer în fază terminală, informează The Guardian.

Decesele lui Peter şi Penelopei Duff, în vârstă de 80, respectiv 70 de ani, au fost anunţate de fiica Helena Conibear.

"Peter şi Penny Duff au murit împreună şi în linişte la Zurich, după o lungă luptă cu cancerul. Penny suferea de o formă rară de cancer încă din 1992, iar cancerul la colon al lui Peter s-a extins la ficat. Decizia lor nu se vrea a fi un afront la adresa consultantului, doctorilor şi infirmierelor, cărora familia, deci şi ei, le poarta repect", a spus Helena.

Peter era cunoscut ca unul dintre cei mai bun dgustători de vinuri din Marea Britanie. Soţii erau mari admiratori ai artei din Bath, oraş inclus în patrimoniul UNESCO. Familia avea chiar o impresionantă casă în oraş. Înainte de a pleca spre Zurich, acolo unde se află clinica Dignitas, cei doi au spus unui vecin că se vor muta într-un alt oraş.

Dacă se va dovedi că cineva i-a însoţit pe bătrâni la clinica din Elveţia, acela riscă o pedeapsă de până la 14 ani, conform legii britanice.

Sute de eutanasii

Clinica elveţiană Dignitas este una dintre cele mai contestate unităţi medicale ale lumii. Deschisă la Zurich, în 1998, clinica a operat peste 868 de eutanasii ale bolnavilor în stare gravă, irecuperabilă. Lumea catolică se opune clar practicii, susţinând că "nimeni, în afară de Dumnezeu, nu are dreptul de a pune capăt vieţii unei persoane".

O fostă angajată a cliniccii a acuzat Dignitas că este o "bandă de producţie a morţii, preocupată numai de profituri". Soraya Wernli a anunţat că, deşi o asistare a morţii are un tarf normal de circa 8.000 de euro, conducătorii cer sume mult mai mari celor foarte bogaţi. Cei mai mulţi dintre cei care aleg să moară la clinica elveţiană sunt germani (60%) şi britanici.

În 2008, regizorul canadian John Zaritsky a lansat un film documentar despre Dignitas, numit "Turistul sinucigaş".